Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát dát 42 milionů na zkoumání sucha v Česku

Ministerstvo životního prostředí
Ministerstvo životního prostředí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Výzkumný ústav vodohospodářský TGM má vytvořit software pro výpočet aktuální hydrologické situace v ČR. Za zakázku dává stát 42 milionů korun.

Smlouva pro ústav by měla skončit na konci roku. Ústav má za úkol vytvořit mapu vodní bilance státu se zranitelnými územími a právě online systém dostupný skrz webové prohlížeče. Ten bude dávat kompletní informace o množství vody v ČR, zahrnout by měl 200 nejvýznamnějších nádrží a převodů vody.

Informace by měli dostávat ze systému například starostové, podniky Povodí, ale i samotní občané. "Jedná se o unikátní systém, který bude zpracovávat a modelovat bilanční stavy vodních zdrojů na celém území České republiky v týdenním kroku," uvádí ministerstvo. Mělo by se také rozšířit sledování nízkých průtoků během období sucha.

Jak již dříve řekl ČTK ředitel ústavu Mark Rieder, výzkumná organizace připravuje také v šesti lokalitách projekt na ověření umělé infiltrace vody. Jedná se například o Meziboří v Krušných horách. Výsledky mezibořského projektu by měly být v zásadě využitelné na většině českého území, které má podobné podloží. Tyto projekty by mohly stát do roku 2019 zhruba 128 milionů korun.

Témata:  sucho Ministerstvo životního prostředí České republiky vláda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy