Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Právníkovi Radku Pokornému se nezdá politická debata na Nově, soud by kvůli ní mohl zrušit volby

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: TV Nova

Praha - Právník Radek Pokorný blízký ČSSD zpochybnil koncept předvolební diskuze na komerční televizi Nova. V krajním případě by kvůli diskuzi mohlo dojít k opakování voleb, myslí si. S předvolebními debatami nejsou spokojeni další, zejména opoziční politici.

Právník Radek Pokorný zpochybnil jednání komerční televizní stanice Nova na svém facebookovém profilu. Nezdá se mu koncept debaty, kdy Nova dává prostor pro duel pouze dvou představitelů politického spektra. Konkrétně Andreje Babiše (hnutí ANO) a Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který v týdnu přijal "výzvu" k diskuzi právě v pořadu Novy. 

Podle právníka Pokorného však tato debata může být "v rozporu se Zákonem o rozhlasovém a televizním vysílání, neboť zcela porušuje zásady, na kterých musí být toto vysílání (prostřednictvím úzkoprofilových vysílacích frekvencí, pozn. red.) založeno. Právník zachází dokonce tak daleko, kdy naznačuje, že by v případě těsného výsledku mohly být volby zpochybněny. 

"Stát toto vysílání reguluje právě proto, že na rozdíl od tisku nelze jen tak zřídit alternativu. Proto, při těsnějších výsledcích, muže být tento lapsus důvodem pro zrušení voleb NSS (Nejvyšším správním soudem, pozn. red.)," dodává s tím, že vedení TV Nova se "diví. 

Pokorný zastává už několik let pozici prezidenta Rady pro reklamu, zároveň má blízko k sociální demokracii. Letos na jaře Andrej Babiš označil Radka Pokorného v jednom ze svých tweetů za "kamaráda premiéra". Pokorný se tak přidal k řadě nespokojených lidí, kteří zpochybňují koncept předvolebních debat. Kromě Petra Robejška (Realisté), kterému se nelíbí, že ho Česká televize zve do debat nedostatečně, je to také předseda ODS Petr Fiala a jeho kolega Zbyněk Stanjura. Andrej Babiš se dle jejich slov účastí v debatě na TV Nova vyhýbá konfrontaci s pravicovou opozicí.

Otázkou je, zda bude politicky vyvážená i závěrečná Superdebata 19. října na ČT, kde by měli být přítomni předsedové deseti nejsilnějších stran. Ve stejný den s však koná výše zmíněná diskuze na Nově. Chaos v předvolebních debatách se nelíbí ani šéfovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi.

"Účelové protiprogramování mi tady připadá jako neférové maření politické soutěže na přání AB. A vám? Také jsem byl přeložen.Prima i Nova plní Babišova přání v termínech i soupeřích.Věřím však,že voliče si "nekúpí"," uvedl na svém twitteru. Zmínil tak i debaty na primě, kde se měl v debatě původně utkat Petr Fiala (ODS) s Andrejem Babišem a Ivanem Bartošem (Piráti), televize však Fialu přesunula do jiného vydání diskuze. 

Témata:  Andrej Babiš TV Nova Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy