Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda schválila nařízení, platy ve veřejné sféře vzrostou

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - Vláda dnes dle očekávání schválila nařízení, podle nějž zaměstnanci ve veřejné správě a členové bezpečnostních sborů dostanou od listopadu přidáno deset procent. Učitelé v regionálním školství si polepší o 15 procent. Průměrný plat u policie i hasičů byl před zvýšením kolem 35.000 korun.

"Ekonomika roste a bezpečnostní sbory si zaslouží spravedlivý růst platů. Tarify vzrostou od listopadu o deset procent," napsal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Dodal, že vláda vrátila bezpečnostním sborům všechno, o co byli kráceni v době ekonomické krize. "Plníme, co jsme slíbili," uvedl na twitteru ministr obrany Martin Stropnický (ANO) k růstu mezd, který se týká i vojáků.

Ve veřejných službách pracovalo loni podle informačního systému o průměrném výdělku 626.100 lidí - 410.800 žen a 215.300 mužů. Platil je stát a veřejné rozpočty. Průměrný plat loni činil 29.501 korun a za poslední tři roky se zvedl zhruba o 3500 korun. Čtyři pětiny pracovníků dělaly nemanuálně, zbytek manuálně.

Ti, kteří pracují "hlavou", pobírali v průměru 32.237 korun. Polovina zaměstnanců měla přes 29.573 korun. Manuální síly si vydělaly v průměru 18.880 korun, polovina z nich pobírala ovšem méně než 17.724 korun hrubého. Průměrná mzda podle statistiků v letošním druhém čtvrtletí činila v Česku 29.346 korun.

Průměrný výdělek zahrnuje tarif i všechny odměny, náhrady a příplatky, které představují velkou část hrubého platu. Tarif se podle profesí pohybuje od skoro poloviny do téměř tří čtvrtin vydělané částky. U učitelů a učitelek ve školkách činí 75 procent výdělku, u středoškolských pedagogů 70 procent, u lékařů specialistů 55 procent, u zdravotních sester 65 procent. Podle návrhu by se měly upravit i příplatky. Příplatek za práci ve ztíženém prostředí by měl činit až 1800 korun místo nejvýš 1400 korun měsíčně. Zvednout by se měly i zvláštní příplatky.

Témata:  vláda platy Milan Chovanec

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy