Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozpočet se schodkem 50 miliard? Kalousek prská kvůli rozhodnutí vlády

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Stát bude příští rok hospodařit se schodkem 50 miliard korun. Návrh rozpočtu dnes schválila vláda. Opozici se to nelíbí. Kabinet podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska vede politiku bez vize, priorit a zodpovědnosti k zítřku.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru uvedl, že hlasování ministrů bylo jednomyslné. Rozpočet, který bude schvalovat Sněmovna vzešlá z říjnových voleb, počítá s růstem platů ve veřejné správě i se zvýšením rozpočtu vysokých škol o tři miliardy korun.

Ministerstvo financí ČTK sdělilo, že příjmy státního rozpočtu jsou pro rok 2018 navrženy ve výši 1302,3 miliard korun, naopak výdaje státního rozpočtu by měly činit 1352,3 miliard korun. Deficit by tak měl dosáhnout 50 miliard korun.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) novinářům řekla, že jednotlivé položky rozpočtu byly už dohodnuty před schůzí vlády, takže jednání nebylo bouřlivé. "Dnes už nebyly žádné hádky, žádné diskuse," uvedla. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) návrh na twitteru označil za kompromis možného.

"Vláda schválila návrh, který má několik historických primátů. Jedná se o dosud nejvyšší výdaje a jedná se také o nejvyšší počet státních zaměstnanců, které si platíme ze svých daní," upozornil Kalousek. Na investice do budoucnosti podle něj přitom kabinet počítá v rozpočtu s nižší částkou než předchozí vlády v době krize. "Je to politika bez vize, bez priorit a bez zodpovědnosti k zítřku," konstatoval předseda TOP 09.

Témata:  státní rozpočet vláda Michaela Marksová-Tominová Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy