Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EET v nemocnicích, sociálních ústavech ambulancích? Část senátorů je proti, chystají novelu

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Elektronická evidence tržeb (EET) by podle desítky senátorů neměla být povinná pro žádné sociální ústavy, nemocnice a většinu ambulantních zdravotnických zařízení. Senátoři v čele s Vladimírem Plačkem (ČSSD) to navrhli změnit novelou o EET, kterou se horní komora bude zabývat v říjnu.

EET by podle senátorů neměla podléhat zařízení, která jsou financována z veřejných zdrojů a působí v oblasti veřejně prospěšných činností. Proto by se podle nich neměla vztahovat ani na ústavy a spolky poskytující sociální služby a rovněž na nemocnice, které ale nejsou příspěvkovými organizacemi.

"V těchto institucích působí veřejnoprávní kontrola prostřednictvím příspěvků na činnost, veřejnoprávních smluv, poskytnutých dotací a tedy další kontrola prostřednictvím evidence tržeb se jeví jako nadbytečná a nepřiměřeně omezující," míní tvůrci novely.

EET by se podle nich neměla týkat ani většiny zařízení poskytující ambulantní péči. Zachována by měla být jen pro zařízení v oborech klinická stomatologie, ortodoncie, dentální hygienista a zařízení poskytující služby reprodukční medicíny, stejně jako pro lékárny.

Ambulance podle senátorů poskytují zdravotní služby v naprosté většině s tím, že platby jsou jim hrazeny ze smluv se zdravotními pojišťovnami, které také provádějí kontrolu prováděného plnění. Ambulance jsou kontrolovány rovněž prostřednictvím příslušných krajských úřadů, uvádějí tvůrci novely.

Témata:  elektronická evidence tržeb Senát Parlamentu České republiky Ivo Valenta

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy