Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S odstřelem prasat na Zlínsku budou pomáhat také policisté

divočáci
divočáci
Foto: Pixabay

Zlín - Kromě myslivců budou odstřelovat divoká prasata v ohnisku nákazy prasečího moru na Zlínsku také policisté. Vládu o tom dnes informoval ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Podle Jurečky bude nasazeno bude asi 20 policistů, řekl Jurečka novinářům. Policisté mohou používat noktovizory a tlumiče, případně jinou výbavu. Šéf Mysliveckého spolku Lípa Tomáš Indra má o nasazení policistů v ohnisku nákazy zatím pouze kusé informace. „Chápu, že se snaží udělat maximum, ale nevím, do jaké míry mají policisté zkušenosti s lovem zvěře, zvlášť v noci nebo za špatného počasí. Je to něco jiného než střílet na terč. Jsem zvědavý, jak to bude vypadat v praxi," řekl dnes ČTK.

Vyškoleni a do akce nasazeni budou policisté zhruba do týdne. Postup budou na místě kontrolovat veterináři a myslivci. Podle ministra se původně uvažovalo o nasazení armády. "Nakonec z legislativních důvodů se (to) podařilo vyjednat pouze s policií, armádu nebylo možné využít," řekl. Armádní veterináři v oblasti už pomáhají s testováním uhynulých a zastřelených prasat.

Jurečka už dříve řekl, že kvůli stěhování divokých prasat za potravou by chtěl odlovit celou populaci v ohnisku nákazy do příchodu zimy. Policisté budou využívat speciální střelivo. „Jde o střelivo, které se používá pro lovecké účely. Policie lovecké střelivo v rámci běžné služby používat nesmí. Musí používat pouze tzv. 'celoplášťové' střelivo. Pro plnění tohoto úkolu bude policie používat dlouhé kulové zbraně," dodala mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Podle ministerstva budou zaručovat bezpečný odvoz zastřelených prasat veterináři a myslivci, stejně jako dezinfekci místa odlovu. „Vzhledem k souvisejícím nákladům budou mít myslivci i v těchto případech nárok na finanční kompenzaci," uvedl úřad. Policista tak bude moci prase zastřelit, ale nebude s ním moci manipulovat, bude si tak muset přivolat odborníka z řad myslivců nebo veterinářů.

Africký mor prasat přenášejí divoká prasata, pro člověka nebezpečná není. Pokud se však dostane do chovu domácích prasat, musí se celý vybít.

První případ nákazy africkým morem prasat v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých prasat nalezených 21. a 22. června na okraji Zlína. Do 22. září chorobě podlehlo 103 zvířat. V polovině července stát nařídil intenzivní lov divočáků na celém území ČR, v ohnisku nákazy byl jejich odlov povolen v září.

Odstřel divočáků v takzvané červené zóně, kterou kromě vysoce rizikové oblasti tvoří i několik okolních honiteb, povolili veterináři před dvěma týdny.

Témata:  Marian Jurečka Policie ČR divočáci mor prasat

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy