reklama

„Úžasným výsledkem je ztráta čtvrtiny hlasů merkelovské CDU, pětiny hlasů schulzovské SPD a naopak zisk 13 procent hlasů politickým a mediálním establishmentem démonizované AfD," uvedl bývalý český prezident.

Stranu, které je často vytýkán populismus a nacionalismus, v uplynulých měsících Klaus. opakovaně osobně podpořil na předvolebních shromážděních. „Ukázalo se, že ne všichni Němci se nechali zastrašit nenávistnou propagandou proti AfD, kterou nakonec zvolil každý sedmý německý občan," poznamenal. 

Není sám. Radost ze zisku AfD netajil také předseda svobodných Petr Mach. „Blahopřeji přátelům z Alternativy pro Německo (AfD) ke vstupu do parlamentu a k solidním 13 procentům, která získali v německých parlamentních volbách navzdory nepříznivým předvolebním průzkumům. Nepřeju Němcům pokračování velké koalice Merkelové s levicovou SPD a doufám, že si z voleb vítězná Merkelová odnese ponaučení a skoncuje se svojí zhoubnou imigrační politikou," uvedl. 

Jenže podle europoslance ODS Jana Zahradila je potřeba se na věc dívat jinak. „Všem, kdo jásají nad výsledkem AfD: přečtěte si prosím, co říkají o Benešových dekretech, restitucích sudetoněmeckého majetku či kompenzacích za něj. To už si nedovolí ani ten Posselt,“ varuje na svém facebookovém profilu.

„Ano, jejich názory na EU mohou být sympatické. Ano, je potřeba, aby kancléřka měla tvrdou opozici. Ano, je dobře, že v Německu se něco pohnulo. Ale žádní naši kamarádi to nejsou,“ dodává Zahradil.