Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšetřování kontaminované vody v Dejvicích se protahuje. Vyslýchají se stovky osob

Voda, ilustrační fotografie
Voda, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Ukončení vyšetřování případu kontaminované vody v Praze Dejvicích a Bubenči lze očekávat nejdříve v lednu 2017. Kriminalisté musejí vyslechnout všechny poškozené, což představuje několik set lidí.

Obyvatelé Dejvic a Bubenče loni zůstali bez pitné vody od 24. do 28. května. Onemocnělo přes čtyři tisíce lidí, z toho 33 skončilo se střevními potížemi na nemocničním lůžku. Hygienici poté nařídili plošné očkování dětí do 15 let proti žloutence typu A.

Policie letos v březnu obvinila dva lidi ve věku 60 a 54 let. Dvojice podle kriminalistů uvedla obyvatele do nebezpečí těžké újmy na zdraví, protože nedodržela postupy před opětovným připojením opraveného vodovodního řadu do sítě. Za obecné ohrožení jim hrozí až pět let.

Trestní stíhání začalo až tři čtvrtě roku po události kvůli tomu, že si věc vyžádala vypracování značného množství znaleckých posudků.

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) po kontaminaci uvedly, že ji nezpůsobily splašky ze slepého kanalizačního ramene, jak se nejprve spekulovalo, ale průsak z kanalizace.

Témata:  voda Praha

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy