Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Středoškoláci budou příští týden volit do Sněmovny, volby nanečisto pořádá Člověk v tísni

Soukromá střední škola výpočetní techniky (SSŠVT)
Soukromá střední škola výpočetní techniky (SSŠVT)
Foto: Just Communication

Praha - Studenti gymnázií, středních odborných škol a učilišť ve věku od 15 let mohou odvolit ve sněmovních volbách nanečisto, které se uskuteční 3. a 4. října.

Podle webu organizátorů se zatím přihlásilo 283 škol po celé ČR. Loni se krajských voleb nanečisto zúčastnilo 261 škol. Studentské volby pořádá od roku 2010 společnost Člověk v tísni. Cílem projektu je přiblížit mladým lidem základní principy zastupitelské demokracie, seznámit je s volebním systémem a zvýšit jejich zájem o volby a politiku vůbec.

Člověk v tísni nabízí školám, které se do akce zapojí, informační materiály a modelové aktivity, které mohou učitelé se studenty využít přímo v hodinách ještě před konáním voleb. Školní volby budou věrně napodobovat ty opravdové. Zasedne studentská volební komise, voliči budou muset prokázat svou totožnost, obdrží hlasovací lístek a za plentou na něm pak zaškrtnou vybranou stranu. Lístek poté vhodí do urny.

Garantka voleb po jejich skončení odešle výsledky sociologické agentuře Millward Brown, která je zpracuje. Zveřejněny by měly být 4. října večer.

Témata:  školství volby studenti

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy