Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spory o výši náhrady za regulaci nájemného? ÚS řízení neobnoví

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud (ÚS) neobnoví řízení o stížnosti tří lidí, kteří se soudili o výši náhrady za někdejší regulaci nájemného. V návrhu neúspěšně poukazovali na letošní verdikty Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Nebyli totiž jeho účastníky.

Lidé, kteří nyní navrhli obnovu řízení o své stížnosti, nebyli účastníky sporu řešeného Evropským soudem pro lidská práva. "Proto o obnově rozhodnout nelze, jejich kauzy jsou tím pádem definitivně uzavřené," rozhodlo plénum Ústavního soudu.

Štrasburský soud v únoru uvedl, že v případě nezákonné regulace nájemného náleží majitelům jako náhrada rozdíl mezi neregulovaným, tedy tržním, a regulovaným nájemným před deregulací. Pisatelé návrhu, který nyní Ústavní soud odmítl, se domnívali, že verdikt mezinárodního soudu svědčí i v jejich prospěch, přestože se sami do Štrasburku neobraceli.

Deregulace nájemného, která začala v roce 2007, skončila v Česku s posledním dnem roku 2012. Týkala se zhruba 700.000 domácností. Do rozhodnutí štrasburského soudu kompenzoval stát majitele domů podle verdiktu českého Ústavního soudu od roku 2009. V podstatě odškodnění představovalo rozdíl mezi dvěma hodnotami regulovaného nájemného.

Občanské sdružení majitelů domů ovšem opakovaně označovalo náhrady za nedostatečné. Po výrocích Evropského soudu pro lidská práva, které třem konkrétním stěžovatelům přinesly celkem 2,19 milionu korun navíc, vyjádřilo naději, že se metodika i rozhodovací praxe českých soudů změní.

Témata:  Ústavní soud ČR nájemné Evropský soud pro lidská práva

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy