Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Whisky si kupte sami. Zeman jmenoval nové soudce, varoval je před korupcí

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval 28 soudců. Nahradí ty, kteří v rámci přirozené obměny skončili či postupně skončí ve funkci do konce letošního září. Nováčky prezident na Hradě varoval před braním úplatků.

Nejvíce (9) nových soudců zamíří do obvodu Krajského soudu v Brně, čtyři noví posílí obvod působnosti Městského soudu v Praze. Po třech nováčcích přibude do obvodů středočeského, plzeňského, ústeckého a ostravského soudu. Dva soudci půjdou pod královéhradecký krajský soud a jeden pod Krajský soud v Českých Budějovicích.

Ve svém projevu Zeman zmínil jako konkrétní příklady korupce v justici kauzu ústeckého konkurzního soudce Jiřího Berky a případ, v němž litoměřický soudce Ladislav Jelínek přijal podle obžaloby jako úplatek láhev whisky. Ani Berka, ani Jelínek však zatím v těchto případech nejsou pravomocně odsouzeni.

"Neber úplatky, neber úplatky, neber úplatky," řekl Zeman 19 ženám a devíti mužům, kteří do jeho rukou složili soudcovský slib. Uvedl, že případy korupce některých soudců kazí jméno všech soudců. "Pokud si budete chtít vypít skleničku whisky, kupte si ji sami," doporučil nováčkům s odkazem na soudce Jelínka.

Témata:  Miloš Zeman soudy soudnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy