Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skokani Ploc a Janda, fotbalista Skuhravý a Berger: Do Sněmovny kandiduje řada sportovců

Poslanecká sněmovna (7.5.2014)
Poslanecká sněmovna (7.5.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny chce uspět také několik známých sportovců. Volební klání bude i pomyslným soubojem dvou bývalých úspěšných skokanů na lyžích Pavla Ploce a Jakuba Jandy.

Dvojnásobný olympijský medailista Ploc obhajuje poslanecký mandát v Libereckém kraji za ČSSD. Mladší Janda, jenž jako první Čech vyhrál Světový pohár, se pokusí získat jej v dresu ODS v Moravskoslezském kraji.

O hlasy voličů se budou ucházet například bývalí hokejoví reprezentanti Milan Hnilička a Pavel Richter a fotbalisté Tomáš Skuhravý, Jan Berger, Horst Siegl a Ladislav Vízek. Na listinách Sportovců jsou rovněž bývalý trenér fotbalové reprezentace Dušan Uhrin, bývalý fotbalový reprezentant Radek Drulák, trenér běžkyně na lyžích Kateřiny Neumannové Stanislav Frühauf nebo někdejší profesionální boxer Rostislav Osička.

Další boxer, čtyřnásobný český mistr Pavel Šour, je na kandidátce ODA. Na trojnásobného mistra světa a zlatého olympijského medailistu z japonského Nagana, bývalého hokejového brankáře Hniličku, zase vsadilo hnutí ANO. Za Dělnickou stranu sociální spravedlnosti kandiduje olympijský vítěz ve vzpírání Oto Zaremba.

Vedle osobností ze světa sportu se o místa v dolní komoře ucházejí třeba filmová dokumentaristka Olga Sommerová (Liberálně-ekologická strana, za TOP 09) a herec Jiří Hromada (za Zelené), jenž také vedl Hereckou asociaci a celostátní organizace českého gay a lesbického hnutí. Hromada kandidoval za Zelené i v minulosti. Společnost proti developerské výstavbě v Prokopském údolí vyslala do boje o křesla v Parlamentu mimo jiné fotografku Sáru Saudkovou.

Do Sněmovny se snaží dostat také František Čech zvaný Ringo (SPO). Za stranu Realisté kandiduje politolog Alexander Tomský. Za ODS opakuje kandidaturu bývalý disident, signatář Charty 77 Stanislav Devátý.

Témata:  Jakub Janda (skokan na lyžích) sportovci Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy