Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi radí Horáčkovi, co by měl jako prezident udělat

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Do webového hlasování o tom, co by měl Michal Horáček jako případný nový prezident České republiky učinit jako první, se zapojily stovky lidí. Někteří dávají Horáčkovi své tipy na to, co by kandidát měl převzít jako svůj volební slib. Horáček už takto přejal tři nápady.

Prezidentský kandidát Michal Horáček založil koncem srpna web, na kterém uvádí konkrétní sliby, jejichž plnění si lidé mohou později ověřovat a zároveň přispívat novými nápady. Mezi sliby patří zrušení bezpečnostních kontrol na Hradě, audit hradních financí a vyžadování bezpečnostní prověrky všech zaměstnanců. To vše by chtěl prezidentský kandidát splnit během prvních dvou dnů v úřadě. 

Ke slibům pro dny 3-100 se dostanete až poté, co svolíte k registraci na Horáčkově webu. Zavazuje se například k první zahraniční cestě na Slovensko, poděkování skautům, zřízení kluziště na Hradčanském náměstí nebo organizace summitu V4.

Po několika týdnech hlasování žebříčku vévodí Horáčkův slib, že bude vyžadovat bezpečnostní prověrky všech svých spolupracovníků (621 hlasů). Na druhé příčce se umístil slib, že zruší nesmyslné kontroly na Hradě (568 hlasů). Třetí místo zaujala omluva Ferdinandu Peroutkovi (522 hlasů).

Horáček přijal také některé tipy od návštěvníků webových stránek. Za svůj si tak vzal slib uživatelky Lenky K. podporovat učitelský stav. "Děkuji za návrh a souhlasím s ním. Učitelé ztratili respekt, který s sebou tato profese nesla. Možná je to proto, že je systém na jedné straně svazuje nekonečným souborem pravidel, a zároveň jim dává nízký plat a neustále je kritizuje," napsal k návrhu Horáček. Horáček přijal také návrh Dany R., která volá po tom, aby byli Češi více hrdi na své tradice. Horáček se tak zavázal, že bude navštěvovat a podporovat lidové tradiční slavnosti po celé republice. 

Uživatelka Jana Š. Horáčkovi navrhuje, aby si řádně zvolil své poradce, kteří by měl sestávat ze špiček v jednotlivých oborech a nemělo by jít o zkorumpované lidi. I s tímto návrhem se kandidát ztotožnil. 

Mezi tipy pro Horáčka se objevují i některé úsměvné návrhy. Příkladem může být omluva Jiřímu Ovčáčkovi (tip získal 27 hlasů), kdy anonymní uživatel navrhuje, aby se Horáček coby prezident omluvil Ovčáčkovi, že pro něj nemá práci. Většina návrhů se týká odmítnutí komunismu a komunistické strany a lepší reprezentace Česka coby pevné součásti Evropské unie. Svůj tip či hlas můžete dát i vy na této stránce: 100 dní. 

Témata:  Michal Horáček prezident ČR internet

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy