Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další ostuda v řadě, která nás ve světě poškozuje- Politici se ostře pustili do Ovčáčka

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta Miloše Zemana, přirovnal Evropskou unii k Hitlerově třetí říši. Podle většiny politiků tím poškodil pověst Česka. Naopak předseda SPD Tomio Okamura si přisadil a EU označil za čtvrtou říši.

"Říše se rozhodla, že se v protektorátě nebude pít tuzemák. A basta!," napsal prezidentův mluvčí na facebooku v souvislosti s tuzemákem. Serveru iDnes.cz řekl, že mu jeho výrok dosud nikdo na Hradě nevytkl, neboť se jedná o jeho soukromý názor. "V roce 1943 také zakázala Říše pěstování chmele na Mšensku," řekl serveru prezidentův mluvčí.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitterovém účtu sdílel vyjádření českého zastoupení Evropské mise, která jako "Údajná říše EU" Ovčáčkovi "skromně" doporučila, aby si věc nastudoval dřív, než začne šířit nepravdivé zprávy.

Europoslanec za ANO Pavel Telička označil na twitteru dění na Hradě slovem bordel. "Mluví jménem prezidenta - eurofederalisty? Bože, to je pád. A ČR padá s nimi," napsal. Později ještě podotkl, že pokud je unie Říší, pak je prezident Miloš Zeman coby hlava členského státu Říše de facto kolaborant. "A Ovčáček pro něj dokáže dělat," dodal.

"Je to další ostuda v řadě, která nás ve světě poškozuje, zvlášť, když se proti tomu jeho šéf neohradí a nevyhodí ho. Mluví tak tady za hlavu státu," komentoval Ovčáčkova slova místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Ovčáček si podle něho nevidí na špičku nosu. "Je nekompetentní a demagog," soudí.

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky se na Hradě zřejmě rozhodli posouvat obraz Česka nejen na východ, ale zkouší také, jak hluboko se dá klesnout. "Je to samozřejmě další nepřijatelný úlet pana Ovčáčka. Nemá smysl se nad tím ani pohoršovat," řekl Kupka.

"Srovnávat EU se třetí říší může pouze ten, který na základní škole prospal velmi mnoho hodin dějepisu a nevidí rozdíl mezi plynovou komorou, která měla zabíjet, a naopak ochranou spotřebitele před škodlivými látkami," uvedla europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Okamura však řekl, že EU je propojením států a nadnárodních korporací, které ve skutečnosti Brusel řídí. "Fašizující tendence jsou jasně viditelné a nelze je nevidět - ano, jsme ve spárech čtvrté říše," soudí Okamura.

Témata:  Jiří Ovčáček EU Miloš Zeman

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy