reklama

"Vyšetřovatel nám dnes doručil usnesení o zahájení trestního stíhání v případu Čapího hnízda," řekla ČTK mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Zda bylo dnes usnesení zároveň rozesláno osobám, kterých se týká, zatím není jasné. "Nebudeme sdělovat jména, počet osob ani právní kvalifikaci a to do doby, než se nám vrátí potvrzení o tom, že si obvinění usnesení převzali," doplnila mluvčí.

Společnost Farma Čapí hnízdo, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy a ta tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Babišovy děti a Monika Babišová koupily anonymní akcie společnosti, jejich větší část později odkoupil Herodes. Babiš loni ve Sněmovně řekl, že v době žádosti o dotaci vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

V žádosti o Babišovo a Faltýnkovo vydání policie zmiňuje i členy představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, které dříve Čapí hnízdo vlastnila, Zdeňka Kubisku a Jana Platila, a tehdejší představenstvo společnosti Farma Čapí hnízdo: Janu Mayerovou, Josefa Nenadála a Luďka Kalivodu.