Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ze 1237 vězňů pražských věznic má práci 530 z nich, firmy si je pochvalují

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Praha - V českých věznicích je celkem 20.602 trestanců, z nichž je 15.047 práceschopných. Z celkového počtu 1237 vězňů v pražských věznicích má zaměstnání 530. Nejčastěji se jedná o pomocné práce v potravinářství, automobilovém průmyslu, stavebnictví nebo dřevovýrobě.

Většina z nich je zaměstnaná v provozu věznic na Ruzyni a Pankráci, mimo věznice má práci 168 odsouzených. Několik vězňů uklízí od letošního února ulice Prahy 2. Pilotní projekt startoval se čtyřmi vězni, nyní jich uklízí městskou část deset.

"Vězni dosahují výborné produktivity práce. Jsou plně v oblečení společnosti Komwag. Pozitivní ohlasy vnímáme i ze strany široké veřejnosti, která si zejména všímá větší rychlosti úklidů," uvedl na dotaz ČTK Jan Petružálek ze společnosti Komwag. "Za celou dobu spolupráce od února 2017 nedošlo k žádnému pochybení, a to jak po pracovní stránce, tak ani co se týče chování vězňů," dodal.

Vězni v Pražských službách pracují na ručním dotřídění papírového odpadu na třídících linkách Pod Šancemi na Praze 9 a v Chrášťanech (u Prahy).

Aby mohl odsouzený pracovat mimo věznici, musí splňovat několik podmínek. Nejprve musí projít zdravotní prohlídkou a pohovory s psychologem, pedagogem a sociálním pracovníkem. V každém konkrétním případě je posuzováno pracovní místo s přihlédnutím k typu trestné činnosti a osobním předpokladům každého jednotlivce.

Před podpisem smlouvy mezi věznicí a spolupracujícím subjektem je místo práce posouzeno z pohledu míry rizik porušování zákona o výkonu trestu odnětí svobody, jakými je nedovolený odchod z pracoviště nebo navazování nedovolených kontaktů, rizik bezpečnosti práce a vlivu pracovního prostředí na zdraví, uvedl tiskový mluvčí ruzyňské věznice Dušan Hájek.

Témata:  věznice zaměstnání práce

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy