Praha - V Česku má sbírání hub dlouhou tradici a v těchto dnech nahrává houbařům počasí. Rostou hřiby, bedly, klouzky, kozáky, babky či ryzce. Houbařské zážitky sdílejí lidé na sociálních sítích.
"Houby po delší době rostou na větší části území, takže se zdá, že rostou strašně moc. Rostou právě houby, které houbaři sbírají, jednak jsou to hřiby pravé a hřiby hnědé a bedly," řekl dnes ČTK Jan Borovička z České mykologické společnosti. Pokud budou srážky, měly by houby růst i v následujících dnech, ochlazení o pár stupňů by vadit nemělo, dodal.
Facebook, ale i nejrůznější webové stránky věnující se houbám, zaplavují fotografie úlovků. Většina houbařů se chlubí množstvím hub nasbíraných během krátké chvíle, jiní jejich velikostí.
Komentáře pod snímky pak vybízejí ostatní k návštěvě lesa, rostou prý všude. "Nehledám, ale sbírám.", "Skoro se nedá kam šlápnout.", objevuje se nejčastěji v popisku. Někde tak stačí pár minut, aby si lidé z lesa odnášeli plné košíky. Houby ale rostou i podél cest nebo na návsích.
Dříve houby nahrazovaly v chudších rodinách drahé maso a dnes jde o vítané zpestření jídelníčku. Recepty na úpravu se objevují už v prvorepublikových kuchařkách, ale široké využití mají i v moderní gastronomii. Nejčastěji lidé houby smaží jako řízky, restují na kmínu, míchají s vejci, přidávají k masu či nakládají do octového nálevu.
Související
10. října 2024 21:07
6. října 2024 19:33
5. října 2024 12:28
4. října 2024 13:09
2. října 2024 11:51
30. září 2024 3:37