Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krveprolití v Las Vegas nic nezmění. USA si nejprve musí přiznat zásadní věc, zní z Německa

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Berlín/Las Vegas - Ani masakr v Las Vegas nepovede ve Spojených státech ke zpřísnění přístupu ke střelným zbraním. Na to, aby se něco změnilo, je podle německého tisku zbrojařská lobby příliš silná.

"Co se stane politicky?" ptá se server deníku Süddeutsche Zeitung. "Vlajky na půl žerdi. Minuta ticha. A modlení. Senát začal své pondělní sezení modlitbou pod vedením duchovního Barryho Blacka. Americký prezident Donald Trump citoval z bible.

Přitom je podle serveru jasné, že modlení nezabrání lidem v tom, aby vyrazili se zbraní a stříleli další lidi. "Ale modlení je v podstatě to jediné, co demokraté a republikáni po takovýchto masakrech činí ve shodě," míní Süddeutsche Zeitung, který připomíná, že v USA mají takové masové vraždy smutnou tradici. Jedním z důvodů je přitom snadná dostupnost zbraní.

Trumpova mluvčí už dala najevo, že teď není (ten správný) čas mluvit o přísnějších zákonech o držení zbraní. "Protože na to v USA není nikdy čas," konstatuje server. "Změní tedy tento čin něco? Odpověď je jednoduchá: Ne." Jedním z důvodů je podle Süddeutsche Zeitung to, že Národní asociace držitelů zbraní (NRA) je příliš silná a velmi dobře propojená s republikánskými politiky.

Nic se podle serveru Spiegel Online nezmění, dokud si Spojené státy nepřiznají, jak prolhaná byla jejich dosavadní debata o držení zbraní. Američané by si nejprve museli přiznat, že "křesťanští" spoluobčané jsou pro ně statisticky viděno větším nebezpečím než muslimští fanatici.

Témata:  zbraně USA Německo

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy