Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude s koalicí v Brně? Opozice může odvolat vedení

Magistrát města Brna
Magistrát města Brna
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Lidovci v Brně dnes složili funkce v radě města. Bývalá koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strana zelených tak fakticky ztratila většinu v zastupitelstvu, o kterou se ještě na minulém zasedání i po rozpadu koalice opírala. Odchodem KDU-ČSL získala opozice nejtěsnější většinu 28 mandátů mezi 55 zastupiteli opozice. Přestože by mohla na úterním jednání zastupitelstva odvolat vedení, podle politologa Stanislava Balíka je to nepravděpodobné. Za pravděpodobnější považuje variantu návratu lidovců do koalice nebo jejich nahrazení ČSSD.

ČSSD a KDU-ČSL po rozpadu koalice uzavřely dohodu a tvrdí, že bez sebe do koalice nepůjdou. Na druhé straně zůstalo ANO s Žít Brno a SZ a přibraly TOP 09. Ani jeden blok však nemůže utvořit koalici, protože jak KDU-ČSL, tak ANO odmítají spolupráci s KSČM, ODS se navíc programově neshoduje s Žít Brno a SZ. Patovou situaci měla vyřešit společná šestikoalice ANO, Žít Brno, SZ, TOP 09 s ČSSD a KDU-ČSL, která však dosud i přes několik setkání nevznikla. "K šestikoalici bych byl skeptický, protože by se všichni museli něčeho vzdát, aniž by to bylo nutné," uvedl Balík.

O šestikoalici se má jednat i dnes odpoledne, avšak oba bloky se v minulosti netajily výtkami k tomu druhému. Podle Balíka je pravděpodobnější rozpad bloku ČSSD a KDU-ČSL. "Lidovci udělali silné gesto a ukázali, že jim nezáleží na funkcích a že je nabízejí. Odhodili všechny trumfy z ruky a může to být v jejich prospěch nebo neprospěch. Do jejich funkcí se může dostat ČSSD, která může porušit dohodu s KDU-ČSL, nebo si lidovci můžou posypat hlavu popelem a vrátit se zpátky do koalice," nastínil Balík dvě varianty, které považuje za nejpravděpodobnější. Podle něj se něco podobného stalo i v Praze, kde se rozpadla koalice a po půl roce se dala ve stejném složení dohromady.

Rozdělení bloku ČSSD a KDU-ČSL považuje za možnější než odvolání vedení města. "Kvůli 28 hlasům je to možné, ale byla by to velká divočina. Pokud by lidovci odvolali vedení spolu s komunisty, vstupují na tenký led. Pokud by do následné volby šli spolu s komunisty, páchali by politickou sebevraždu a jsou si toho moc dobře vědomí," řekl Balík.

Lidovci složili funkce, aby se pohnulo jednání o šestikoalici. Vyzvali další strany v radě, aby udělaly to samé, ty to ale odmítly. KDU-ČSL s ČSSD chtějí vytvořit šestikoalici za předpokladu, že bude rozdělení míst v radě podle mandátů v zastupitelstvu, na což však ANO s partnery nechtělo přistoupit. ANO má v jedenáctičlenné radě pět míst, dvě má Žít Brno, jedno zelení, tři měli lidovci.

V zastupitelstvu je 12 členů ANO, 11 ČSSD, po sedmi je z Žít Brno a KDU-ČSL, pět je z ODS, čtyři z TOP 09, SZ a KSČM a poslední mandát má nezařazený Tomáš Kratochvíl, kterého ANO loni vyloučilo ze svých řad.

Témata:  Brno KDU-ČSL Žít Brno

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy