Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura získal nelichotivé prvenství: Podle Demagoga mluvil nepravdu nejvíc z dosavadních předsedů

Tomio Okamura (SPD)
Tomio Okamura (SPD)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Server Demagog začal před volbami analyzovat výroky lídrů jednotlivých politických subjektů. Tentokrát se zaměřil na jeden z rozhovorů s Tomiem Okamurou (SPD), který vede stranu do říjnových voleb. Ten podle Demagoga zatím drží prvenství co do počtu nepravdivých faktických výroků.

Šéf Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomio Okamura poskytl v pondělí rozhovor pro Český rozhlas. Hnutí SPD se pohybuje co do stranických preferencí dlouhodobě kolem šesti procent. Server Demagog prozkoumal pravdivost třiadvaceti Okamurových faktických výroků. V osmi případech měl mluvit pravdu, osmkrát i zalhal. Okamura se vyjadřoval kromě ekonomických otázek také ke zdravotnictví a problematice Evropské unie, z níž chce Okamura vystoupit. Předseda SPD je rekordmanem v počtu faktických výroků, ale také v počtu lživých výroků. 

"HDP České republiky již překonalo některé západní země. Například Portugalsko, Řecko a další. Nicméně peníze v České republice nezůstávají. Důchody jsou násobně nižší než v těchto zemích. Stejně tak jako průměrný plat," je podle Demagoga prvním nepravdivým výrokem. HDP Řecka je skutečně nižší, než Česka, Portugalsko má ale vyšší HDP. Za západními zeměmi ale výrazně zaostává. Co se týče výše důchodů, ani u nich OKamura neměl pravdu. "V ČR bylo v roce 2014 vydáno na starobní důchody 9 % HDP. V Řecku to bylo 17,1 % HDP, v Portugalsku 15,6 % HDP. To ale nutně neznamená, že by se čeští důchodci měli hůř. Podle náhradového poměru se Česká republika nijak zásadně neliší od ostatních zemí. Pokud tedy vezmeme v úvahu země, jejichž HDP na hlavu se blíží českému (v absolutních číslech), v Řecku dostane důchodce 43 000 Kč, v ČR 10 700 Kč a v Portugalsku 9 600 Kč," uvádí Demagog. 

Podle Českého statistického úřadu byly české roční mzdy v roce 2014 na úrovni 37 procent průměru EU, zároveň se ale české mzdy přibližují těm vyšším v rámci Evropy. 

"Když se český student hlásí na českou vysokou školu placenou z daní daňových poplatníků České republiky, to znamená například jeho rodičů, tak místo nemá. A místo něj má místo zahraniční státní, cizí státní příslušník, jehož rodiče se vůbec na placení této vysoké školy nepodílejí," domnívá se Okamura. Výrok je podle Demagoga nepravdivý, protože absolutně platí pouze pro slovenské studenty. V případě studia v cizím jazyce si zahraniční student výuku musí hradit sám. 

„No, tak, promiňte, migrantů je tady asi 300 tisíc. To asi víte, ty čísla. (…) Ano. Legálních migrantů včetně Ukrajinců, Slováků a dalších," uvedl Okamura. Podle ČSÚ je v Česku celkem 495 tisíc cizinců. "271 tisíc cizinců žije v České republice díky povolení k trvalému pobytu, obyvatel EU s povolením k přechodnému pobytu pak okolo 130 tisíc. Třetí nejpočetnější skupinou jsou cizinci, kteří dlouhodobě pobývají na území ČR, těch je téměř 80 tisíc. První z dvou posledních skupin jsou cizinci s dlouhodobým vízem, těch je přes 13 tisíc. Celou skupinu cizinců uzavírají žadatelé o azyl, jichž bylo v minulém roce 2 972. Tomio Okamura tak podcenil celkový počet cizinců, kteří se pohybují na území České republiky," uvádí Demagog. 

Dalším lživým výrokem je Okamurovo tvrzení, že Česká republika musí jednotnou evropskou měnu euro přijmout na základě Lisabonské smlouvy. To ovšem není pravda, Česko se totiž k přijetí eura zavázalo už v roce 2003 v Athénách. Naše země tehdy podepsala přístupovou smlouvu a v následujícím roce se stala členem EU. 

"Takže nám nyní například Evropská komise podsouvá, že musíme pod hrozbou sankcí přijímat nepřizpůsobivé migranty, dokonce navrhují sociální systém 800 euro na nezákonného migranta, aby je rozptýlili po celém území Evropské unie," prohlásil Okamura. Opět ale jde o nepravdivý výrok. Sociální systém o 800 eurech na migranta byl letos v lednu zaveden v Německu, kdy vláda vyplatí částku migrantovi nad 12 let, jehož žádost o azyl byla zamítnuta, pokud opustí zemi. Tento nástroj se ale vztahuje pouze na migranty z vybraných zemí a bez finančních prostředků.

Okamura mluvil pravdu v případě, kdy zmiňoval český ústavní systém. Zmínil, že český prezident je neodvolatelný občany, což chce jeho hnutí změnit. Pravdivě mluvil také o tom, že jeho hnutí je jedinou stranou v Parlamentu, která chce uspořádat referendum o vystoupení z EU. 

Šéf hnutí prohlásil, že jeho SPD je pátým největším politickým subjektem v Česku. Na základě známých údajů o počtech členů ostatních stran hodnotí Demagog výrok pravdivě. Okamurovo hnutí se může pochlubit  11 126 lidmi. Okamura měl pravdu také v tom, že podle některých průzkumů veřejného mínění může SPD získat ve volbách i 13 procent hlasů. Příkladem může být výzkum společnosti Behavio. 

Kromě pravdivých a nepravdivých výroků Demagog napočítal také pět zavádějících a dva neověřitelné výroky. V rámci předvolebních rozhovorů už Demagog analyzoval Lubomíra Zaorálka (ČSSD), Petra Macha (Svobodní), Ivana Bartoše (Piráti), Petra Fialu (ODS) nebo Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). Žádný z nich neměl na kontě tolik nepravd, jako Okamura. 

Témata:  Tomio Okamura Svoboda a přímá demokracie demagog.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy