reklama

NS odůvodnění svého rozhodnutí zatím nepublikoval, anonymizovaná verze je ale dostupná na webu krajského soudu. Plyne z ní, že Koblížkovo počínání nelze považovat v dané situaci za nutnou obranu.

Incident se odehrál ve Vysokém Mýtě v prosinci 2014. Opilý bývalý strážník se domáhal vstupu na diskotéku. Obsluze ukazoval odznak strážníka a se společníky požadoval vstup zdarma. Ochranka je ale dovnitř nepustila. Muži začali odcházet a jeden z nich zřejmě do chodby nastříkal pepřový sprej.

Lidé z klubu pak Koblížka se společníky začali pronásledovat. Podle bývalého strážníka se chovali agresivně. Koblížek jednou vystřelil do vzduchu. Při následné potyčce zbraň obrátil proti svým sokům. Jeden člověk na následky zranění na místě zemřel.

Podle NS byla Koblížkova reakce na krátkou fyzickou potyčku neadekvátní, neměl prý důvod k obavám o život. "Nad to nelze pominout tu skutečnost, že obviněný byl pod vlivem alkoholu a jako policista si musel být plně vědom, že užití střelné zbraně představuje vždy fatální riziko, přesto ji opakovaně použil vůči dvěma osobám," stojí v usnesení NS. Jako poslední mimořádný opravný prostředek nyní Koblížkovi zbývá ústavní stížnost.