Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přísaha nových vojáků 28. října se přesune na Moravu, Zeman se ceremoniálu nezúčastní

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Přísaha rekrutů na Hradčanském náměstí u Pražského hradu byla v uplynulých letech tradiční součástí oslav výročí vzniku československého státu 28. října. Letos se ale přesune na Moravu a prezident Miloš Zeman se jí nezúčastní.

Podle ministerstva obrany žádali o přesun představitelé moravských regionů. Server Aktuálně.cz ale uvedl, že podle nejmenovaných armádních zdrojů o změnu žádal Hrad kvůli nabitému programu prezidenta.

Zeman se ve funkci hlavy státu zúčastnil všech čtyř předchozích přísah. Letos se ale přísaha bude konat ve Vyškově a Brně, kde jsou vojenské školy. "Na základě žádostí z regionů - přišel mimo jiné dopis od starosty Vyškova - se v letošním roce i říjnová slavnostní vojenská přísaha uskuteční v místech, kde se nováčci na svoji další službu v armádě připravují," sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

"Hrad požádal, aby jedna z akcí neproběhla, protože toho má prezident ten den moc. Jeho nejbližší tak chtějí, aby měl chvíli oddych," citoval server jeden ze zdrojů. V rámci oslav 28. října se koná také pietní akt na pražském Vítkově a jmenování generálů.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček serveru neodpověděl na otázku, proč bylo místo konání přísahy změněno. "Jsme velmi rádi, že oslavy státního svátku nebudou poznamenány pragocentrismem a proběhnou i na Moravě," sdělil pouze. Zeman se již letos v květnu nezúčastnil pietního aktu na Vítkově při výročí konce druhé světové války. Ovčáček to tehdy zdůvodňoval tím, že se prezident soustředil na jmenování nových generálů, které se uskutečnilo o šest hodin později.

Témata:  Miloš Zeman Armáda České Republiky 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy