Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinský dokument si posvítil na Zemana. Zjistil, proč tíhne k východu

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Kyjev - Prezident Miloš Zeman je produktem Moskvy a prokremelských řad. Alespoň to tvrdí autoři dokumentu Čeští přátelé Kremlu. Podle režisérky filmu Olgy Malčevské tomu napovídá napojení na řadu vlivných lidí s promoskevskou rétorikou.

Těmi jsou například Martin Nejedlý, jednatel společnosti Lukoil Aviation Czech a hradní poradce, nebo podnikatel a miliardář Vladimir Jakunin, jehož hostem na rhodských konferencích bývá zpravidla i Miloš Zeman.

„Je to příběh jediného prezidenta v Evropské unii, který veřejně podpořil Kreml po anexi Krymu, nazval ruskou agresi na Ukrajině ‚občanskou válkou‘ a Ukrajince ‚banderovci‘,“ uvádí Malčevská na začátku dokumentu. Nezapomene zmínit to, že Zeman byl prvním prezidentem, jehož si vybral lid v přímé volbě, nebo i to, že má velkou řadu stoupenců i odpůrců, čímž de facto rozděluje národ.

Dokument investigativním způsobem popisuje změnu ze Zemana – disidenta na Zemana – přítele Moskvy. Tato změna se mohla odehrát v období jeho politické přestávky mezi lety 2003 a 2010, kdy trávil čas na chalupě na Vysočině. To si myslí zástupce ruské národnostní menšiny v radě vlády ČR Alexej Kelin: „Zeman se cítil zklamaný a uražený, čehož využily jisté osoby. Ty jsou spojené s Gazpromem a dalšími společnostmi.“

Ve filmu se popisuje především tato „psychologická válka“, která je velmi jednoduše vedená. Tak soudí zakladatel serveru stopfake.org Jevhen Fedčenko. Tento server byl založen za účelem ověřovat pravdivost informací, především informací pocházejících z ruské strany. Fedčenko říká, že hlavní taktikou Moskvy je mluvit ne o sobě a o slibech, které nedošly naplnění, ale o tom, co lid trápí. Tím si jej získá na svoji stranu. „Je to klasický příklad, který používala KGB při kontaktním náboru lidí. Totiž abyste si získali nějakého člověka, nesmíte mluvit o tom, co zrovna potřebujete, ale naopak ho ujišťovat, že to budete vy, kdo se postará o jeho dobro. Pojďme si popovídat o problémech, které tě trápí. Takto Rusko vykládá, že má velkou zkušenost s tím, jak pracovat s uprchlíky. A s teroristy? To přece taky, vždyť si vzpomeňte na Čečensko. To je aktivní způsob nabírání lidí, který je velmi efektivní,“ dodává.

Důležitým nástrojem této „hybridní“ války jsou také informační weby. Režisérka Olga Malčevská se domnívá, že jde o jeden z nejúčinnějších nástrojů. Podle ní příznivci Kremlu správně tuší, že české obyvatelstvo vesměs nebude číst stránky psané rusky. Za účelem co největšího dosahu promoskevských zpráv jsou vytvářeny české a slovenské jazykové mutace ruských dezinformačních webů, které podstatně navyšují efektivitu ruské propagandy v českém prostředí.

I když je v úvodu filmu zmíněn jako hlavní postava prezident Zeman, jedná se spíš o film, který má varovat před „pátou kolonou Kremlu v Evropě“. „I kdyby Zeman nebyl nadále prezidentem České republiky, Kreml si hledá své ‚přátele‘ jinde. Ve Francii to je předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová. Její strana veřejně podpořila anexi Krymu a odsoudila sankce proti Moskvě. Dalšími jsou předseda řecké vlády Alexis Tsipras, premiér Maďarska Viktor Orbán a jiní. Stanou se ‚přátelé Kremlu‘ pátou kolonou Evropské unie? Kolik jich je? A koho dalšího k sobě Moskva láká?“ uzavírá režisérka, která pracuje pro ukrajinskou komerční televizi 1+1.

Témata:  Miloš Zeman Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy