Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Afghánistánu se na základně Bagram vystřídají čeští vojáci

Česká armáda
Česká armáda
Foto: Army.cz

Praha - V Afghánistánu se střídají vojáci ze strážní roty, kteří hlídají spojeneckou základnu Bagram. Novou jednotku budou tvořit vojáci 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce.

Doplňují ji specialisté z dalších útvarů. ČTK to řekl mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Končící osmou strážní rotu, která zajišťuje ochranu letecké základny od poloviny letošního dubna, vedl kapitán Milan Němec. Její základ tvořili hlavně vojáci ze 102. průzkumného praporu z Prostějova a 53. pluku průzkumu a elektronického boje v Opavě.

V Afghánistánu je již podle armádního webu první část nové jednotky. "Nová rotace s sebou přivezla také dárkové balíčky, které už tradičně posílá česká veřejnost vojákům nasazeným v zahraničních operacích," uvedla armáda. Balíčky obsahovali sladkosti, kávu či oříšky.

V pořadí již devátá strážní rota bude svůj úkol podle Šulce plnit do jara 2018. Tvořit ji opět bude 169 vojáků. "Převzetí plnění operačního úkolu je plánováno v průběhu první poloviny měsíce října," uvedl. Velitelem jednotky je kapitán Roman Rostás.

Na nasazení v Afghánistánu se vojáci dlouhodobě připravovali. Vyvrcholením přípravy bylo zářijové cvičení Shield II 2017, které se konalo ve Vojenském výcvikovém prostoru Březina a v kasárnách Dědice. V Afghánistánu má strážní rota na starosti vnější ochranu základny Bagram. Vyjíždí proto do několikakilometrového okolí, kde se snaží například zabránit raketovým útokům nebo sbírá zpravodajské informace.

Témata:  Armáda České Republiky Afghanistán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy