Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko a EU? Musíme zůstat v tvrdém jádru a rychle přijmout euro, tvrdí Sobotka

Vláda ČR: Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Vláda ČR: Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Foto: Vláda.cz

Brno - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes vystoupil na sněmu Svazu průmyslu a dopravy na strojírenském veletrhu v Brně. Všechny, kteří jakkoliv mluví o vystoupení z EU, označil za blázny. Česká republika podle něj naopak musí zůstat v jádru EU a co nejdříve přijmout euro.

Zmínil také, jak to nazval, několik neodkladných úkolů, které bude muset řešit nová vláda vzešlá z blížících se voleb. "Ekonomický rozvoj nejprůmyslovější země Evropy závisí nejen na dostatku zaměstnanců, ale také na dopravní infrastruktuře. Ukazuje se, že je potřeba přijmout zákon o liniových stavbách, protože nenarážíme na nedostatek peněz či nepřipravenost staveb, ale na zlou vůli. Spolky a jednotlivci neustále napadají dopravní stavby. Bude to cesta nejefektivnější," řekl Sobotka.

Nová vláda musí také řešit budoucnost české energetiky. "Je třeba pracovat na proměně energetického mixu. Na jedné straně je třeba zachovat stabilitu, na druhé straně je potřeba dodržovat limity vyplývající z Pařížské dohody o emisích. V roce 2025 je potřeba nejpozději začít budovat nový blok v jaderné elektrárně Dukovany. Energie musí být nadále cenově dostupná. Společně s vysokorychlostním internetem je klíčová pro přechod k digitalizovanému průmyslu, který přinese nový rozvojový potenciál," řekl Sobotka. Stát podle něj má jít příkladem v digitálním řešení a přenést je do státní sféry.

Nová vláda má podle něj také pracovat na tom, aby se česká ekonomika změnila z ekonomiky, jež nabízí komparativní výhodu v levné práci, v ekonomiku vytvářející produkty s vyšší přidanou hodnotou. "Investiční pobídky už se nesmí dívat na počet vytvořených pracovních míst, ale na výši přidané hodnoty a měly by směřovat k menším a středním firmám," řekl Sobotka.

Témata:  Bohuslav Sobotka Česká republika EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy