Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauzu lithia zpolitizoval nedůvěryhodný Babiš, zlobí se ministr průmyslu Havlíček

Jiří Havlíček
Jiří Havlíček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Kauza těžby lithia v Krušných horách je podle ministra průmyslu Jiřího Havlíčka (ČSSD) zpolitizovaná předsedou ANO Andrejem Babišem a komunisty. Dodal, že on osobně se snaží maximálně zapojit stát do připravované těžby a zajistit, aby se vytěžená ruda zpracovala v Česku ideálně do finálního výrobku.

V ložisku na Cínovci leží podle současných informací tři procenta světových zdrojů lithia a podobně velké ložisko je v Evropě už jen jedno. Havlíček zopakoval, že podle českých zákonů má na těžbu nárok pouze australská firma European Metals Holdings a její česká dceřiná firma Geomet.

"Mou snahou je, aby se do těžby a následného zpracování mohl zapojit český stát. Memorandum, které jsme podepsali s australskou firmou, je pouze deklaratorní, dává možnosti a neukládá žádné povinnosti. Zároveň vítám, že se vše podrobně může projednat ve Sněmovně a v Senátu," řekl ministr na brífinku v Brně.

Dodal, že Babiš jako trestně stíhaný politik potřebuje před volbami zakrýt své problémy. Je prý nedůvěryhodný a nikdo už mu nemůže věřit.

Zpracovatelský řetězec už se dle Havlíčka začal pomalu tvořit. Lithium se používá v keramickém a sklářském průmyslu, nejdynamičtěji se však vyvíjí obor pro zpracování do baterií a pro vývoj elektromobility. Právě elektromobilita by měla vytvořit nové průmyslové možnosti pro Ústecký kraj včetně vědeckých a vývojářských kapacit. "Ideálně by měl v Česku vzniknout i finální výrobek," řekl Havlíček.

Ředitel odboru surovinové politiky na ministerstvu průmyslu Pavel Kavina uvedl, že lithium může posloužit rozvoji druhé generace obnovitelných zdrojů a lze jej využít k velkokapacitnímu ukládání elektřiny. V Evropě se kov těží zatím pouze v Portugalsku v malé míře pro keramický průmysl. Více než třetina světové produkce se vytěží v Austrálii, dále se nejvíce těží v Chile.

Témata:  Andrej Babiš Česká republika Jiří Havlíček lithium

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy