Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exekutoři musí povinně zpřehlednit listiny pro dlužníky

Ministerstvo spravedlnosti
Ministerstvo spravedlnosti
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Přípomínkovým řízením prošla nová vyhláška ministerstva spravedlnosti, podle níž budou exekutoři muset výrazně zjednodušit a zpřehlednit listiny, které zasílají dlužníkům.

Ministerstvo původně připravilo jednotné vzory formulářů k dobrovolnému využití, po odporu Exekutorské komory se je však rozhodlo zavést jako povinné. Novinářům to dnes řekl ministr Robert Pelikán (ANO).

Zjednodušení exekučních příkazů a dalších dokumentů vítá nevládní organizace Člověk v tísni. "Současná praxe je úplně absurdní. Exekuční řízení není až tak složité, ale je mimořádně nepřehledné," podotkl člen organizace Daniel Hůle, podle nějž se v listinách nevyznají ani právníci, natož laici.

"Domníváme se, že někteří exekutoři formulují výzvu ke splnění vymáhané povinnosti schválně nepřehledně," dodal s tím, že pro exekutora je ekonomicky nevýhodné, když dlužník zaplatí sám ve stanovené třicetidenní lhůtě. "V této džungli se navíc často vytváří prostor pro nárokování neoprávněných částek," dodal.

Nové formuláře obsahují v úvodu přehlednou tabulku se jménem dlužníka a věřitele či s výší vymáhané částky. Společně s prvním zaslaným dokumentem navíc dlužník dostane shrnuté základní informace o exekučním řízení včetně grafického znázornění kroků od zahájení exekuce až po její skončení.

Témata:  exekuce Ministerstvo spravedlnosti ČR Robert Pelikán

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy