Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté chtějí zrušit memorandum o těžbě lithia. Má znaky prodeje OKD, tvrdí Filip

Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně
Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - KSČM chce zrušit memorandum o těžbě lithia, které minulý týden podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou společností European Metals Holdings (EMH). Podle komunistů nepatří lithium do cizích rukou a mělo by zůstat státu.

Přesné znění usnesení, které chce KSČM předložit na pondělní mimořádné schůzi Sněmovny svolané právě k těžbě lithia, ale zatím šéf komunistů Vojtěch Filip upřesnit nechtěl, strana ho teprve vypracovává. "Jaká bude přesná formulace, jestli má ještě tato vláda rozhodnutím vlády prohlásit toto memorandum za neplatné, nebo jestli vyzveme ke zrušení, to je otázka té formulace, kterou hledáme," řekl Filip.

Podle něj je memorandum právně irelevantní a odporuje ústavě. Je to podle něj věc, která svědčí o tom, že se někdo pokouší okrást deset milionů občanů a udělat výhodu pro možná deset lidí v této zemi.

Filip na tiskové konferenci přednesl několik otázek, které chtějí komunisté v pondělí na schůzi položit vládě. Chtějí například vědět, zda vláda ví, kdo je skutečným vlastníkem australské firmy European Metals Holdings a zda se dívala na její holdingovou strukturu.

Australská EMH je vlastníkem tuzemské společnosti Geomet, která hlubinnou těžbu plánuje. Komunisté se ptají také na to, zda je náhoda, že do Geometu poté, co ho odkoupili Australané, nastoupil jako jednatel dlouholetý manažer společnosti NWR, která vlastnila těžební firmu OKD. "Je náhoda, že tento obchod má znaky prodeje OKD, kde na jedné straně byl (premiér a někdejší ministr financí) Bohuslav Sobotka (ČSSD) a na druhé straně Zdeněk Bakala?" zní další z otázek

Témata:  Vojtěch Filip KSČM Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy