Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman podle průzkumů zatím vede, Drahoš a Horáček zaostávají

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zhruba třetina z lidí, kteří se chtějí zúčastnit prezidentských voleb, by vybrala současného prezidenta Miloše Zemana. Na druhém místě je se zhruba pětinou hlasů bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Účastníci průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) také hodnotili, nakolik jsou pro ně uchazeči o úřad hlavy státu přijatelní.

Volit chce rozhodně 42 procent lidí a dalších 25 procent dotázaných uvedlo, že se možná zúčastní. Účast by tak mohla dosáhnout až 67 procent. Při přímé volbě prezidenta v roce 2013 byla účast v prvním kole 61,3 procenta a ve druhém 59,1 procenta z oprávněných voličů.

Z dotázaných, kteří by chtěli volit, by nejvíce lidí - celkem 31 procent - dalo hlas Zemanovi. Drahoše by si vybralo 18 procent a na třetím místě je se 14 procenty podnikatel Michal Horáček.

Za prvními třemi kandidáty jsou s velkým odstupem senátor Jaroslav Kubera se dvěma procenty a bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek a lékař a aktivista Marek Hilšer shodně s jedním procentem. U nikoho dalšího již podpora nepřesáhla jedno procento.

Účastníci průzkumu kandidáty bodovali na škále od nuly pro zcela nepřijatelného adepta až po deset bodů pro nejpřijatelnějšího. Nejlepší průměr hodnocení měl Drahoš s 5,90 bodu, Zeman byl druhý s 4,92 bodu. Drahoše ale zhruba třetina dotázaných nehodnotila vůbec, protože jej nezná, nebo nevěděla, jak jej hodnotit. Zemana neohodnotilo pouze šest procent dotázaných.

Témata:  prezident ČR Miloš Zeman Jiří Drahoš Michal Horáček

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy