Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek tvrdě útočí na Babiše: Podváděl a lhal, používá StBácký 'newspeak'

Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Šéf hnutí ANO a bývalý vicepremiér Andrej Babiš a místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek byli obviněni v souvislosti s padesátimilionovou dotací EU na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiš potvrdil, že převzal dokumenty o stíhání. A předseda TOP 09 Miroslav Kalousek už do něj rýpe.

„Převzal jsem usnesení o zahájení trestního stíhání v pseudokauze Čapí hnízdo. Proti tomuto rozhodnutí jsem ihned podal opravný prostředek," uvedl v pondělí odpoledne Babiš. Případ nyní mají na starost jeho advokáti.

Jeho prohlášení Kalouska opravdu zaujalo. „Milé děti,v době 'nových pořádků' se hlavně učte StBácký 'newspeak'. Lekce 1: Dotační podvod a veřejné lži = pseudokauza,“ tlumočí Babišova slova na twitteru.

Kalousek také okomentoval dokumenty zveřejněné skupinou Julius Šuman. Ty mají údajně dokazovat, že prokazovat, že banka si byla vědoma, že farma Čapí hnízdo patří pod tehdejší Babišovu firmu Agrofert. „Když to věděla banka,věděl to i Babiš. Podváděl a lhal a policie na to má zjevně důkazy. Banka jim je dát musela,“ napsal v té souvislosti šéf TOP 09.

Jeden z diskutujících pak Kalouskovi napsal: „Vy děláte vše proto, aby ANO vyhrálo. Vy jste důvod proč lidé volí ANO.“ Tato slova šéfa TOP 09 hodně pobavila. „Už jsem byl obviněn ze všeho, na co lze pomyslet. Z tohoto však ještě ne. Díky, jste první. Za všechno může Kalousek,“ uvedl pobavený politik a přidal smějícího se smajlíka.

Babiše s Faltýnkem vydala ke stíhání Sněmovna. Policie Babiše podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu.

Babiš i Faltýnek vinu popírají. Kauza je má podle jejich názoru poškodit před volbami. V dokumentech figuruje i Babišova nynější manželka Monika Babišová, Babišovy děti Adriana Bobeková a Andrej Babiš a exministrův švagr Martin Herodes.

Témata:  Miroslav Kalousek Andrej Babiš farma Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy