reklama

Zeman označil v úterý v Radě Evropy ruskou anexi Krymu za hotovou záležitost. Ukrajině poradil, aby se dohodla s Moskvou na kompenzaci. Poukázal taky na údajnou neúčinnost protiruských sankcí.

"Projev prezidenta obsahoval poměrně velmi problematické pasáže, které se týkají mezinárodní situace na Ukrajině a v Rusku," zdůvodnil svůj návrh Hampl. Myšlenky, které Zeman prezentoval, jsou podle Hampla v rozporu s českou zahraniční politikou i postojem horní komory. "Je na místě, aby se Senát k této věci vyjádřil," dodal.

Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil zdůraznil, že Česko bude vnímáno věrohodně pouze tehdy, pokud bude mít jednotnou zahraničí politiku. Prezident by podle něj v tomto ohledu "měl přemýšlet více o České republice, ne o sobě".

Senátor a bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) připomněl, že proti Zemanovu vystoupení se už v úterý ohradili premiér Bohuslav Sobotka i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (všichni ČSSD). Dienstbier podobně jako premiér uvedl, že Zemanovo vystoupení bylo v příkrém rozporu s českou zahraniční politikou. Ruskou anexi ukrajinského Krymu, kterou prezident označil za hotovou věc, pokládá Dienstbier za "nejzásadnější porušení principu mezinárodního práva".