reklama

Událost se podle obžaloby stala v podvečer 14. listopadu 2016, kdy chlapec neustále plakal a žena (22) byla ve stresu a vyčerpaná z péče o domácnost a o další dvě děti. Dítě podle spisu opakovaně napadla a způsobila mu poranění hlavy s krvácením do mozku. Podle znalců se to stalo tak, že dítě zemřelo po úderu hlavičkou do pevného předmětu. Například do stolu či kuchyňské linky.

Podle státní zástupkyně je matka jediným člověkem, který čin mohl spáchat, protože její druh v tu dobu, kdy se čin pravděpodobně stal, byl v práci. "Jedinou osobou, která to mohla způsobit, je jeho matka. Šlo o jednání úmyslné, muselo být rychlé, razantní," uvedla ve své závěrečné řeči státní zástupkyně Eva Žďárská.

Podle obhajoby je ale v případu řada nejasností. Ohájce řekl, že pokud čin spáchala matka, nešlo o vraždu, protože v tom nebyl úmysl. Navíc není vůbec jisté, že čin spáchala matka, protože se do bytu mohl dostat kdokoli, uvedl. Navíc mohl čin spáchat i její druh před tím, než odjel do práce, míní obhájce. Dítě nebylo na rozdíl od dvou ostatních jeho vlastní.

"Je vyloučeno, aby zranění dítěte způsobila jiná osoba než obžalovaná. Není ani náznak, že by se tam měla pohybovat jiná osoba, a nemohl to být ani druh obžalované," uvedla ale v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Dagmar Bordovská.

Dnes u soudu také vypovídaly znalkyně z oboru psychologie a psychiatrie. Žena podle posudků netrpí žádnou duševní poruchou, která by měla vliv na její rozpoznávací schopnosti.