Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec falšování dějin, komentuje slovenský tisk Babišovu StB kauzu

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Slovenský tisk dnes žije kauzou Andreje Babiše a jeho údajné spolupráce s StB. Některé deníky napsaly, že rozhodnutí ústavního soudu voliče ANO spíše neovlivní, nicméně by alespoň část nerozhodnutých českých občanů mohla dát svůj hlas demokratičtějším politikům.

Soud po stížnosti Ústavu paměti národa (ÚPN) zrušil pravomocné rozhodnutí nižších soudů, podle nichž je Babiš v archivních dokumentech někdejší československé tajné policie veden jako její agent neoprávněně. Slovenský tisk reaguje titulky "Babišovi zatrhli falšování dějin", "Babiš minulost nepřepsal" či "Ústavní soud oživil Babišovu kauzu".

"Rozsudek sice mnoho slušných lidí potěší a ztíží falšování dějin, Babišovými voliči ovšem nehne. Pokud někoho netrápí permanentní zneužívání politické moci ve prospěch vlastního zbohatnutí, ani to, že Babiš byl opakovaně přistižen při lhaní, nebude mu překážet ani spolupráce s StB," uvedl list Denník N a otiskl karikaturu s Babišem.

List Sme soudí, že i po verdiktu slovenského ústavního soudu může Babiš zůstat klidný. "Pokud jeho ANO nedosáhne očekávaného výsledku a na posledních metrech se zasekne, tak mnohem větší vliv než minulost agenta Bureše bude mít přítomnost skandálů Čapí hnízdo a korunové dluhopisy," napsal deník, který o rozhodnutí slovenské ústavního soudu v Babišově případu informoval na titulní stránce a také na celé další stránce dnešního vydání.

Krycí jméno Bureš uvedené v archivních dokumentech StB je spojováno právě s Babišem, který vědomou spolupráci s StB opakovaně popřel.

"Před českými parlamentními volbami, do kterých Andrej Babiš vstupuje jako favorit, mu slovenský ústavní soud s očištěním jména od spolupráce s StB nepomohl," napsal list Pravda, který rovněž otiskl karikaturu s Babišem.

Témata:  Andrej Babiš Slovensko StB

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy