Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový jev antisemitismu v Česku: Internetem se šíří psychopatické konspirace

Židé, ilustrační fotografie
Židé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Projevy antisemitismu se v roce 2015 udržely na podobné úrovni jako v roce 2014. Lze to zčásti přičíst i skutečnosti, že v loňském roce se neobjevil konkrétní spouštěč, související s vyostřenou situací na Blízkém východě. V roce 2015 byly proto antisemitské incidenty rozloženy rovnoměrně. Za nový jev lze považovat konspirační teorie, objevující se v souvislosti s uprchlickou krizí. Sdělila to dnes Federace židovských obcí v tiskové zprávě.

„Přesto, že židovská komunita v České republice nebyla v loňském roce, ani v předchozích letech, cílem teroristických útoků, vnímáme v evropském a světovém kontextu tuto hrozbu jako velmi vážnou a přizpůsobujeme tomu i svá bezpečnostní opatření," uvedl fzo.cz

Antisemitské projevy se i v roce 2015 šířily opět především na internetu. Tvoří více než 80 procent zaznamenaných incidentů. V roce 2015 došlo také k nárůstu počtu vydaných antisemitských publikací. To je třeba vnímat v širších souvislostech jakožto nebezpečný jev, protože takto vygenerované příjmy mohou sloužit k financování aktivit extremistických skupin.

Za další nový trend lze považovat pokusy o ekonomický a kulturní bojkot Izraele, což lze kvalifikovat jako novou formu antisemitismu. „V loňském roce jsme i u nás zaznamenali snahu bojkotovat či znemožnit aktivity, které jsou spojeny se státem Izrael. Můžeme však konstatovat, že politická reprezentace i většinová společnost zůstává k těmto pokusům lhostejná, nebo je přímo odmítá," uvedla federace.

Tradiční konspirační teorie, podle kterých Židé ovládají svět, byly v loňském roce zasazeny do kontextu současné uprchlické krize. Židé se podle těchto teorií mají snažit o zničení Evropy tak, že vyvolají její islamizací, čímž ji oslabí a převezmou nad ní vládu. Jakkoli zní tyto teorie jako psychopatické výplody, nelze je podceňovat, protože svou rétorikou často připomínají dobu tzv. druhé republiky.

Podle zprávy však patří i nadále Česká republika k zemím, kde je antisemitismu ve většinové společnosti i v politické reprezentaci přítomen jen marginálně.

Témata:  antisemitismus židé

Aktuálně se děje

18. května 2024 17:36

NASA opět odložila start vesmírné lodi Boeing Starliner

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy