Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalá ministerská náměstkyně žaluje stát kvůli svému odvolání

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalá náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Taie Kolaříková podala žalobu na stát. Tvrdí, že ji ministr Miloslav Ludvík (ČSSD) odvolal z funkce v rozporu se služebním zákonem.

Na kauzu upozornila Česká televize. Ludvík odvolal Kolaříkovou z funkce náměstkyně pro majetkové a mezinárodní věci krátce po svém nástupu na ministerstvo loni v prosinci. Odůvodnil to nadbytečností jejího postu náměstkyně. Ministr tak v rámci systemizace míst zredukoval počet odborných náměstků z osmi na šest.

Spolu s Kolaříkovou skončila na úřadě i náměstkyně pro strategie Lenka Ptáčková Melicharová. Obě podléhaly služebnímu zákonu a podle  náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého bylo jejich odvolání podle pravidel.

Kolaříková je první vysokou úřednicí, která se soudí se státem kvůli služebnímu zákonu. Podala i stížnost kvůli tomu, že nyní má coby řadová referentka na ministerstvu o polovinu menší plat, než jaký měla jako náměstkyně.

Témata:  Ministerstvo zdravotnictví Miloslav Ludvík služební zákon

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 19:17

Pálení čarodějnic se komplikuje. Středočeský kraj zakázal rozdělávání ohňů

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy