Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syn zavraždil svoji matku? Na údaje v počítači nelze spoléhat, řekl znalec

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

České Budějovice - Českobudějovický soud řeší od března kauzu Jana Sebery (24), který je obžalován z vraždy své matky. Dnešní výpověď znalce zcela nepotvrdila, že muž z Písecka byl v době činu u svého počítače.

"Na časové údaje nalezené v počítači se nemůžeme spolehnout, protože tam došlo k manipulaci s časem," řekl dnes soudu znalec Jaroslav Kothánek.

Zavražděnou ženu našli lidé loni 1. května. Podle Kothánka se manipulace s časem týkala období od 30. dubna do 2. května. Uživatel to podle něj mohl udělat zpětně. Podle obhajoby však nelze zpochybnit, že Sebera se 1. května před 9:00 přihlásil ke svému facebookovému účtu, jak vyplývá z údajů poskytovatele připojení k internetu.

"Klidně se mohlo stát, že ten počítač byl celou tu dobu mezi 30. dubnem a 2. květnem zapnutý, ale to vzhledem k té manipulaci s časem nejde zjistit," řekl Kothánek.

Rodina začala ženu hledat poté, co se nezvykle dlouho nevracela z ranní procházky se psy. Za viníka policie i státní zástupce považují jejího syna. Seberovi, jenž vinu popírá, hrozí až 18 let vězení.

"Žena měla rozřezané veškeré oblečení i spodní prádlo. Při pitvě bylo jako příčina úmrtí zjištěno utonutí," uvedla při zahájení líčení soudkyně Olga Smrčková.

Témata:  vražda PC

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.