Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU se musí změnit, nebo skončí. Euro nechci, NATO ano, říká prezidentský kandidát Hynek

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Praha - Kandidát na prezidenta Jiří Hynek varuje, že se Evropská unie musí změnit, jinak hrozí její rozpad. Hynek by si přál, aby se EU vrátila ke svým kořenům a k tomu, proč vznikla. 

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu by se ve funkci hlavy státu snažil být vyslancem českého průmyslu v zahraničí, prosazoval by národní zájem a jeho prioritou by byla bezpečnost.

„Byla to výborná myšlenka a výborně by to fungovalo, kdyby z toho náhodou evropští úředníci nezačali dělat něco, co je neřiditelné, něco, co nerespektuje přání jednotlivých členů Evropské unie a co se dle mého názoru řítí do záhuby," řekl o EU.

Jako prezident by se snažil blok změnit. Lidé podle něj mají právo vyjádřit v referendu názor na cokoli, tedy i na členství v EU. Jak by volil on, nechtěl říci, pouze poznamenal, že jeho názor je někdy rozporuplný. „To, co se teď děje v EU, tak srdce říká nechtěj tam být, ale rozum velí buď tam, protože nejsi připravený ani na ten odchod," dodal.

Členství v NATO podporuje, protože v žádné členské zemi aliance nikdy nebyl konflikt. S některými rozhodnutími NATO z minulosti ale nesouhlasí. Staví se proti zavedení společné evropské měny, protože v projektu vidí chyby a vstup považuje za ekonomické riziko. Na první zahraniční cestu by jel na Slovensko, následně by navštívil další sousedy.

O přijímání uprchlíků musí podle něj rozhodovat vláda na základě „národního zájmu", migrační kvóty odmítá. „Když si sem budeme chtít někoho pozvat, tak si ho sem pozveme," poznamenal. EU by podle něj měla pomáhat lidem, kteří pomoc potřebují, nejsou bezpečnostním rizikem a jsou pro společnost přínosem. „Což u většiny těchto migrantů pochybuji," dodal.

Hynek se o prezidentský úřad uchází s podporou politické strany Realisté. Dosud se mu podařilo podle jeho odhadu sebrat asi 15.000 voličských podpisů. Věří, že sběr se zintenzivní po sněmovních volbách. Zároveň se sběrem podpisů voličů shání i podporu poslanců a senátorů. Zdůvodnil to tím, že kandidaturu oznámil pozdě a na získání podpory v petici mu nezbývá dostatek času. Podle svých slov je "daleko za polovinou" potřebných politických podpisů. Ke kandidatuře je třeba získat buď deset podpisů senátorů nebo 20 poslanců.

Po získání nominace se zaměří na financování kampaně. Požádat o podporu chce své příznivce, ale oslovit plánuje i „významné hráče". Uvedl, že v některých kruzích je dostatečně znám a některé lidi tak nepotřebuje přesvědčovat, že je vhodným kandidátem. Další chce oslovit skrz jejich komunity.

Dosavadního prezidenta Miloše Zemana nechce příliš hodnotit. „V tom, co udělal, je spousta pozitivního, na co bych chtěl navázat. To, co se mi nelíbilo, si nechám pro sebe, a dělal bych to jinak," řekl. Vymezovat se nechtěl ani vůči dalším uchazečům, které podle svých slov respektuje jako silné kandidáty.

Jako první viditelný krok by řešil větší zpřístupnění Hradu. „Nechtěl bych ale, aby to bylo na úkor bezpečnosti. Opravdu nežijeme ve světě, který je mírumilovný," zdůraznil. Podotkl, že jako „člověk z branže" ví o spoustě technologií, které by bezpečnost zajistily a odstranily fronty u bezpečnostních rámů. Právě otázku bezpečnosti označil za svou hlavní prioritu. Rád by také byl vyslancem českého průmyslu v zahraničí a pomáhal firmám prosadit se na zahraničních trzích. 

Témata:  prezident ČR EU uprchlíci Jiří Hynek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy