reklama

Pro spolupráci SPO a SPD se vyslovil například také prezident Miloš Zeman, který SPO založil a který se netají tím, že ji bude volit. Spekulace o možné spolupráci uťal nakonec Tomio Okamura, který v polovině února oznámil, že jeho hnutí půjde do voleb samostatně.

Okamurovo rozhodnutí už tehdy nepříjemně překvapilo předsedu SPO Jana Velebu, který se tuto zprávu dozvěděl pouze z médií. „Což je pro nás jakožto pro bývalého koaličního partnera SPD naprosto nepřijatelné a ukazuje to bohužel na určitý ‚styl‘ politiky Tomia Okamury, který ohrožuje spolupráci našich společných klubů v rámci osmi krajských zastupitelstev,“ uvedl Veleba v tiskové zprávě.

Ani po několika měsících nejsou vztahy mezi oběma stranami právě nejlepší, což dokazuje i čerstvý příspěvek Veleby na sociálních sítích. Politik tam zveřejnil obsah e-mailu, který mu poslal jeden z členů SPO.

„Ahoj, Jendo, tak jsem před chvíli objel pár míst a můžu říct, že nikdo, opravdu nikdo, se nechoval jako SPD právě teď. Téměř vše poškozené, přelepené, roztržené. Např. Zástavka u Balin, taky Trnava, Rudíkov kupodivu v pořádku a úplně nejhorší Florida VM. Okamura 8 vylepených plakátů přes celou plochu. Naše původní poškozené. Přitom to mohli dát vedle, místo bylo. Evidentně nebyl zájem. Prostě prasata,“ cituje Veleba zprávu podepsanou členem SPO Jiřím D.

„Tož posuďte, zda toto je ta přímá demokracie. Mně to připomíná něco úplně jiného, ale všeho do času, "tento způsob politiky poněkud nešťastný zdá se býti" - by byla parafráze na slova klasika. A slova moje - je to už poněkud nahnědlé," dodal Veleba s tím, že se brzy podělí o „další zážitky s přímou demokracií v praxi a podání TO Boys."