Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokud bude Senát kritizovat Zemana, stane se zbytečným, varuje Veleba

Jan Veleba, předseda senátorského klubu SPO - KSČM a Severočech
Jan Veleba, předseda senátorského klubu SPO - KSČM a Severočech
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Pod současným vedením se Senát změnil v nástroj politického boje s prezidentem Milošem Zemanem a stane se zbytečným, pokud v tom bude pokračovat. Tvrdí to tři senátoři z klubu vedeného předsedou Strany práv občanů (SPO) Janem Velebou.

Svým prohlášením reagují na dnešní stanovisko horní komory, která se ohradila proti Zemanovým výrokům k ruské anexi Krymu kvůli rozporu s oficiální českou zahraniční politikou.

Členové vedení horní komory prohlášení nekomentovali. „Dovoluji si ponechat prohlášení tří komunistických senátorů bez komentáře," uvedl na dotaz ČTK místopředseda Senátu Jiří Šesták z klubu Starostů.

Veleba se netají tím, že s prací Senátu není spokojená. „Máme názor, že v případě pokračování tohoto politického kurzu se Senát Parlamentu České republiky dostane do role zbytné politické instituce," uvedl Veleba v prohlášení, které podepsali ještě Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) a Václav Homolka (KSČM), nikoli další člen klubu Jiří Ciencala (za hnutí Občané spolu-nezávislí) či dlouhodobě absentující František Čuba (SPO).

Senát má „řádově nesrovnatelně nižší mandát" než přímo volená hlava státu, upozorňuje Veleba. K vyjádřením prezidenta se horní komora kriticky vyjádřila už potřetí, připomenul. Podle něj „tento způsob výkonu politiky, který se stal trvalým jevem, do politické práce a role Senátu nepatří". Horní komora se tím dostává do situace, která „navozuje u voličů stále sílící diskuse o jeho účelnosti a potřebnosti," uvedl.

V úterý v Parlamentním shromáždění Rady Evropy označil prezident ruskou anexi Krymu za „fait accompli", tedy hotovou záležitost. Ukrajině poradil, aby se dohodla s Moskvou na kompenzaci. Za svá slova sklidil pochvalu ruských vládních politiků, ukrajinské i většinu českých naopak rozhořčil. Senát je odmítl a vyzval prezidenta, aby respektoval zahraniční politiku ČR a zásady mezinárodního práva. Proti tomu hlasovali jen Veleba, Doubrava a Homolka, zatímco Ciencala se hlasování zdržel. Zemanovy výroky odmítla také vláda.

Témata:  Jan Veleba Senát Parlamentu České republiky Strana práv občanů

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy