Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velebu v čele SPO vystřídá lékař Nečas, strana se chce vrátit k názvu Zemanovci

SPO
SPO
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Dnešní mimořádný stranický sjezd Strany práv občanů (SPO), ve které je čestným předsedou prezident Miloš Zeman, dnes rozhodl, že stranu nově povede předseda zlínské organizace Lubomír Nečas. Nahradí tak senátora Jana Velebu, který post neobhajoval.

Strana si musí zvolit nové vedení, protože její dosavadní představitelé dali funkce k dispozici po podzimní porážce ve sněmovních volbách. SPO ve volbách na podzim 2017 získala od voličů 0,36 procenta hlasů, za cíl měla dostat se do Sněmovny. O čtyři roky dříve strana získala důvěru 1,51 procenta voličů.

Nečas, který mimo jiné působil jako Zemanův lékař, je šéfem krajské stranické organizace, v jejím čele vystřídal prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. V dnešním finále volby porazil prvního místopředsedu strany Mariana Keremidského. Kromě předsedy musí strana zvolit prvního místopředsedu a tři řadové místopředsedy.

Na sjezdu dnes promluví i Zeman. Delegáti ho budou chtít podle Nečase požádat, aby si strana opět do svého názvu přidala slovo Zemanovci.

SPO vznikla z občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana v roce 2009, ustavující sjezd se konal v březnu 2010, kdy byl předsedou zvolen Zeman a uskupení se pojmenovalo Strana práv občanů Zemanovci. Slovo Zemanovci strana vypustila z názvu v březnu 2014.

Kromě názvu by někteří členové rádi změnili i logo. Vadí jim, že se oboje příliš podobá hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Podle delegátů si řada lidí obě strany plete.

Strana je úzce se Zemanem spojena. Prezident se netají její podporou. Loni například ve sněmovních volbách společně s manželkou volili Františka Ringo Čecha, volebního lídra strany. V daném volebním okrsku ale strana dostala pouze dva hlasy. SPO také sbírala podpisy pod petici za opětovnou kandidaturu Zemana.

Témata:  Strana práv občanů Jan Veleba EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy