Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ani Ringo Čech nepomohl: Vedení SPO dalo kvůli neúspěchu ve volbách funkce k dispozici

Jan Veleba, předseda senátorského klubu SPO - KSČM a Severočech
Jan Veleba, předseda senátorského klubu SPO - KSČM a Severočech
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Vedení Strany práv občanů (SPO) dalo kvůli neúspěchu ve volbách své funkce k dispozici. SPO ve volbách získalo pouze 0,36 procenta hlasů, za cíl měla dostat se do Sněmovny. O čtyři roky dříve strana, která má blízko k prezidentovi Miloši Zemanovi, získala důvěru 1,51 procenta voličů.

"Vedení SPO dává vzhledem k neuspokojivému výsledku v parlamentních volbách své funkce k dispozici s tím, že povede SPO do mimořádného sjezdu SPO," uvedlo vedení strany. Termín mimořádného sjezdu vyhlásilo na 3. března. Během února se sejdou krajské konference.

Stranu vede Jan Veleba, prvním místopředsedou je Marian Keremidský. Mezi místopředsedy je také Martin Nejedlý, hlavní Zemanův poradce.

Letos například ve sněmovních volbách podle svých slov společně s manželkou volili Františka Ringo Čecha, volebního lídra strany. V daném volebním okrsku strana dostala pouze dva hlasy. SPO také sbírala podpisy pod petici za opětovnou kandidaturu Zemana.

Na letošním únorovém sjezdu SPO, kterého se Zeman účastnil, se vyslovil pro volební spolupráci SPO s hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Obě uskupení společně kandidovala před rokem do krajských voleb. Vztahy vedení SPO a Okamury se poté výrazně zhoršily. Veleba v komentáři ke sněmovním volbám na webových stránkách SPO uvedl, že po volbách nevidí zklidnění politické scény.

Témata:  SPO- Zemanovci Jan Veleba Miloš Zeman

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy