Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemství Zemanovy kampaně: Kdo jsou dárci spolku?

Odvolil i prezident Miloš Zeman
Odvolil i prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí do dnešního rána nedostal přehled dárců Spolku přátel Miloše Zemana. Nynější prezident několikrát prohlásil, že nepovede kampaň k prezidentským volbám.

Po celé zemi se však objevily billboardy se Zemanem a další volební materiály jako inzeráty v tisku nebo volební letáky. Část této kampaně hradil jeho spolek přátel, část Strana práv občanů, jejímž je Zeman čestným předsedou.

Na webových stránkách ke kampani měl Zeman údaje, kolik kdo a za co utratil. Chyběly však informace, odkud především spolek a strana peníze získaly. Předseda úřadu Jan Outlý už dřív ČTK řekl, že to není porušení zákona, protože zákon nedbá na formu kampaně, ve které může jiná organizace působit jako prostředník.

Spolek ani strana tak přehled dárců zveřejňovat nemusí. Přesto Zeman po dotazech, odkud peníze pocházejí, přečetl ve čtvrteční televizní debatě na ČT několik jmen ze seznamu, který tam přinesl a který označil jako seznam dárců Spolku přátel Miloše Zemana. "Tento seznam byl tomuto úřadu samozřejmě odevzdán," řekl prezident.

"V datové schránce úřadu nic není, ale dokumenty může dnes přinést například pošta," řekl dnes ráno Outlý.

Na volebním účtu má Zeman od dárců kolem 4,5 milionu korun. Žádné peníze ale nepoužil. Přicházejí mu tam částky jak od podporovatelů, tak halířové položky od odpůrců doprovázené negativními komentáři.

Témata:  prezidentská kampaň Miloš Zeman SPO- Zemanovci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy