reklama

Usnesení Sněmovny jsou pro vládu doporučující, dolní komora nemůže kabinet úkolovat. "Musíme to nějakým způsobem zanalyzovat a potom k tomu dáme nějaké prohlášení," uvedl generální ředitel společnosti Geomet, kterou EMH vlastní, Richard Pavlík.

Komunisté ve Sněmovně ještě prosadili text, že memorandum je nezávazné a nemůže mít vliv na případné arbitráže podle dohod o ochraně investic. Sněmovna podpořila dva ze čtyř návrhů, které předložili poslanci KSČM, a návrh hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. To uspělo s návrhem o těžbě lithia prostřednictvím státního podniku, přičemž zisk by měl být příjmem státního rozpočtu.

V Česku, především na Cínovci, jsou podle odhadů tři procenta světových zásob lithia, evidováno je 571,5 milionu tun rudy s 1,14 milionu tun lithia. Těžba by mohla začít nejdříve za několik let. Přípravy komplikuje tvrdý politický spor mezi hnutím ANO a sociální demokracií o memorandu, což bylo patrné i v pondělí ve Sněmovně. Senát ve čtvrtek vyzval politiky z hnutí ANO a KSČM, aby nenadřazovali své politické zájmy a způsob vedení volební kampaně nad zájmy Česka.