Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český miliardář přispěl na kampaň Pirátů. Čechům poslal vzkaz

Ivan Bartoš vysvětluje organizaci nejlepšího volebního programu, který má 25(!) stránek.
Ivan Bartoš vysvětluje organizaci nejlepšího volebního programu, který má 25(!) stránek.
Foto: Pirátská strana

Praha - Český miliardář a spolumajitel finanční skupiny RSJ Václav Dejčmar přispěl Pirátům 160 tisíci na PR služby. Informoval o tom server Euro. Sám miliardář se rozhodl vysvětlit, proč se tímto krokem politicky angažuje.

Václav Dejčmar je spolumajitel společnosti RSJ, která má podle odhadů roční obrat v řádu bilionů korun, a několika dalších firem, mezi nimiž je asi nejznámější modelingová agentura Czechoslovak Models. Zároveň je také například spolumajitelem galerie moderního umění DOX O tom, proč se rozhodl podpořit piráty, se rozpovídal na sociálních sítích.

„Můj jediný příspěvek k volbám. Říct k tomu můžu tolik, že jsem se v politice zatím angažoval celkem 3x. Poprvé když jsme galerii DOX, kde slavil své poslední narozeniny Václava Havla, zapojili i z úcty k němu do minulé prezidentské kampaně, protože představa Z-mana na Hradě byla děsivá. Nutno konstatovat, že skutečnost pak všechny mé představy hravě překonala. Život zkrátka umí napsat mnohem košatější příběhy, než dokáže zplodit libovolná fantazie," posteskl si. 

Podruhé to bylo, když několika lety začal podporovat skupinu Rekonstrukce státu, která nakonec v parlamentu prosadila registr smluv. „Tedy zákon, který teď - pár dní před volbami - touží partička Česanů a dalších borců ze senátu zase rychle zrušit, protože prý "znevýhodňuje státní subjekty a firmy". Ano, zcela určitě je znevýhodňuje v tom smyslu, že se z nich hůř tahají peníze pro kamarády, protože je na hospodaření se státními penězi (tedy s penězi nás všech) lépe vidět," popisuje Dejčmar. 

Zároveň ale poukazuje na to, že žádná v registru zveřejněná smlouva nejde nad rámec již existujícího zákona 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. „Čili na obsah všech smluv má veřejnost už dávno nárok, jen mohl úředník v minulosti komunikaci s občanem pěkně protahovat, komplikovat nebo ji různě zpoplatňovat. Aktuální snaha registr smluv zrušit = level pohrdání lidmi na maximu, víc k tomu říct nejde," zlobí se miliardář.

Jeho zatím poslední angažmá je dar pro Piráty. Připouští, že spousta lidí má ke straně spoustu výhrad. „Nicméně pokud stojíte o můj názor - nebojte se je volit. Nejrůznější pomluvy a horké konspirace na téma co a proč jsou Piráti samozřejmě znám, ale zatím podle mého soudu nepadlo nic, co by mělo relevanci. Podstatné je, že tahle strana není zapletena do žádných historických vazeb, ale vznikla odspoda a jsou v ní většinou chytří otevření lidé, kteří poslouchají. Jejich kampaň je velká zkratka a pirátský program není dokonalý, ale s Ivanem jsme měli spoustu diskuzí i na hodně komplikovaná témata a všechny naše rozhovory někam vedly. A to je u politika výjimečná věc," tvrdí na svém facebookovém profilu. 

I proto podle něj v tomto případě nedává smysl řešit jemné detaily v programu. „Důležitá je myšlenka a pak energie, vnitřní motivace a schopnost flexibilně reagovat na nové složité problémy, které přinese moderní svět. Nikdo dnes nemá a nemůže mít patent na rozum. Hlasitě křičet do světa své pocity umí každý. Ale udělat si analýzu, poctivě naslouchat a teprve pak k věci zaujmout fundovaný postoj je vlastnost, která našim politikům nesmírně chybí. Stejně jako základní orientace v moderních technologiích a úcta k lidské svobodě. Tři důvody, proč by Česká pirátská strana měla dostat šanci,“ dodal Dejčmar.

Témata:  Česká pirátská strana volby 2017 Ivan Bartoš

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy