Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékaři stávkují. Tisíce ordinací jsou zavřené, provoz omezí i lékárny

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Asi 7000 praktických a dětských lékařů a ambulantních specialistů nechá dnes své ordinace zavřené. Mimo provoz bude od 10:30 do 11:00 také asi 400 lékáren. Společně protestují proti návrhu úhradové vyhlášky pro rok 2018, která pro ně nepočítá s nárůstem plateb od zdravotních pojišťoven. Lékárníkům v něm chybí navýšení platby za vydání léku na recept, které bude podle nich po zavedení eReceptu komplikovanější.

Lékařům vadí srovnávání příjmu celé ordinace, která má kromě platu lékaře a sestry také další náklady jako nájem ordinace, její provoz a zdravotnický materiál, s příjmem lékaře v nemocnici. Zatímco v nemocnicích vláda slíbila růst platů o deset procent a pro lůžkovou péči počítá s navýšením úhrad meziročně o devět miliard korun, praktičtí lékaři nemají navíc dostat nic.

Protestovat budou spolu s nimi také lékárny. Chtějí dorovnání platby za vydaný recept na úroveň zrušených regulačních poplatků. Elektronický recept, který musí lékaři od roku 2018 vydávat, jim podle České lékárnické komory až třikrát prodlouží práci. Navíc na rozdíl od lékařů nedostanou kompenzaci, aby nové povinnosti přizpůsobily své počítače.

Doktoři protestovali už minulý týden v úterý, zapojilo se jich až 12.000. Ordinace byly otevřené a lékaři měli na rukávech černé pásky jako symbol "pohřbívání" jejich praxí. Úhradová vyhláška, proti které protestují, zatím není definitivní, hotová má být na konci října.

Témata:  lékaři stávka

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy