reklama

Bartoš se rozhodl informace, které se o něm v posledních dnech a týdnech šíří, vysvětlit. „Jelikož se kampaň proti mé osobě neustále rozjíždí a nejen na internetu jsou sdíleny poměrně sprosté lži, dovolím si zopakovat svoji dřívější proklamaci. Jsem liberál a pacifista. Být proti fašismu mi přijde správný. A věřím, že tomu tak v ČR stále je,“ uvedl na sociálních sítích.

Pozornost upoutala třeba fotka Bartiše s vlajkou skupiny Antifa. sítě antifašistických skupin zaměřených na radikální potírání extrémní pravice. „Ano, byl jsem na demonstracích v Praze - stejně jako jsem stál například u ubytoven v Krupce, kde pochodovali neonacisté a hrál jsem vystrašeným dětem na harmoniku. Stejně tak ve Varnsdorfu nebo v Ústí. GNWP je dlouhodobá kampaň hudební scény, proti nacismu. Může se to někomu nelíbit, ale je to tak. Nikdy jsem nebyl ani nejsem členem AFA ani žádné jiné ideové organizace kromě Pirátské strany,“ upřesňuje Bartoš.

„Neuznávám násilí jako řešení problémů. Mé postupy jsou didaktika a politika. V případě nutnosti nenásilný protest. V momentě, kdy se pánové Konvička, lidé z hnutí Úsvit, pan Okamura, antisemita Adam B. Bartoš a další výtečníci české rádoby národovecké vlny v Praze exhibovali do té míry, že na náměstích stavěli šibenice, cítil jsem jako svou morální povinnost, říci tomuto způsobu prezentace jasné ne,“ vysvětluje, proč se do protiakcí zapojil.

Poukazuje také na to, že v únoru 2016 v Praze probíhaly dvě velké akce, které označil za „exhibice rozdmýchávající nenávistné nálady v české společnosti“. Pan Okamura opakovaně na Václavském náměstí za podpory českých nacionalistů a pan Konvička před Pražským hradem, kde byl dokonce zadržen v Konvičkově táboře muž, který střílel z pistole do vzduchu při pokřikování hesel: Blaničtí rytíři jsou připraveni," připomněl kontroverzní akce politk.

„U Bruských kasáren a na Malostranském náměstí se v té době konala dvě shromáždění vyzývající k toleranci. První pořádaný sdružením 'Ne rasismu' na akce nazvané Solidarita bez hranic - pochod proti rasismu a xenofobii a druhé Shromáždění proti rasismu, které pořadatelé pojmenovali Sluníčkem a kávou proti xenofobii a kalašnikovu. Happeningů proti rasismu a xenofobii jsem se zúčastnil. Nestydím se za to,“ říká otevřeně šéf Pirátů Bartoš.