Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lesní správa Lány u Ústavního soudu neuspěla se stížností proti příkazu k prohlídce

Ústavní soud
Ústavní soud
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno/Praha - Lesní správa Lány neuspěla s ústavní stížností proti příkazu k prohlídce, kterou policie provedla letos v červnu. Nezabral ani argument, že rozhodoval místně nepříslušný Okresní soud v Rakovníku.

Příspěvková organizace prezidentské kanceláře neuspěla ani s požadavkem, aby policie vrátila zabavené věci. Podle stížnosti měl také ÚS zakázat policii, aby pokračovala v porušování práv Lesní správy Lány.

Ústavní soudci pokládali stížnost za neopodstatněnou. Příkaz k prohlídce sice není precizně odůvodněný, nejde však o takové pochybení, které by vyžadovalo zásah ÚS.

Podle ústavních soudců sice Lesní správa Lány sídlí na Kladensku, avšak s Rakovnickem souvisela sporná zakázka na sanaci svahů v údolí vodní nádrže Klíčava. "Tato vodní nádrž se přitom rozkládá na území okresů Rakovník a Kladno, což je explicitně uvedeno přímo v napadeném příkazu, čímž je dána zjevná místní spojitost s okresem Rakovník," stojí v usnesení.

Kancelář prezidenta republiky v létě vyjádřila výhrady také k postupu Vrchního státního zastupitelství v Praze. "Podle našich právníků si to pražské vrchní státní zastupitelství stáhlo pod sebe nezákonně," řekl v srpnu kancléř Vratislav Mynář.

V souvislosti se zadáváním veřejných zakázek Lesní správou Lány policie letos v červnu zadržela tři lidi a provedla domovní prohlídky na řadě míst ve Středočeském kraji i jinde. Dva ze zadržených kriminalisté posléze obvinili ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Témata:  Ústavní soud ČR prezidentská kancelář soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy