Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miloš Zeman poškozuje naše zájmy. Vláda by mu měla zakázat cestu do Soči, radí europoslanci

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Čeští europoslanci KDU-ČSL a TOP 09 poslali prezidentovi Miloši Zemanovi protestní dopis, ve kterém se vymezují vůči prezidentovu vystoupení na půdě Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku. Hlava státu v projevu anexi Krymu označila za hotovou záležitost a navrhla kompenzační vyrovnání.

Podle europoslanců Zemanova slova zpochybnila územní celistvosti Ukrajiny. Připomínají, že Ukrajina se stala obětí územní agrese Ruska. Přetrvávající protiprávní stav na Krymu je bezpečnostním rizikem pro Českou republiku i pro celou Evropu, píší v prohlášení. Poslanci proto vyzvali Miloše Zemana, aby se za své výroky Ukrajině omluvil a tím napravil škody, které způsobil.

„Nejde o následek jednoho nepovedeného vystoupení ve Štrasburku. Jde o nedozírnou škodu na mezinárodní reputaci České republiky v zahraničí. V Evropském parlamentu se na nás naši kolegové obracejí s dotazem, jaká je vlastně pozice České republiky. Nemůžeme po nich požadovat, aby se seznámili s textem české ústavy a tedy že český prezident netvoří českou zahraniční politiku. Mrzí mě, že znalost české ústavy musíme vyžadovat po prezidentovi naší země a vyzývat jej k tomu, aby se českou ústavou řídil,“ říká Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), iniciátorka společného dopisu prezidentovi republiky.

„S ohledem na to, jakou škodu Zemanova nevhodně zvolená slova způsobila, je třeba se důrazně ohradit. Zpochybňování územní celistvosti Ukrajiny a nepřímá podpora anexe Krymu představují postoje, které jsou daleko za hranou diplomatického faux pas. Prezident republiky by se měl zdržet jakýchkoliv výroků, které jdou proti zájmům naší země a našich spojenců. Česká vláda by měla zastavit prezidentovu cestu do Soči, která je plánována na 20. listopadu, jinak hrozí, že naše prestiž v očích spojenců utrpí ještě více,“ dodává Jaromír Štětina (TOP 09), místopředseda podvýboru Evropského parlamentu pro obranu a bezpečnost.

Předseda zahraničního výboru Sněmovny a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) už v pondělí uvedl, že by se česká vláda a Sněmovna by se od Zemanova projevu měly výrazně distancovat.

Zeman oznámil, že se se za svoje výroky o ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym omlouvat nebude. „Vyžadovat oficiální omluvu by mohla (Ukrajina) tehdy, pokud by nešlo o můj osobní názor, což jsem veřejně sdělil," řekl Zeman. „Mohla by vyžadovat omluvu ode mě. A já bych tuto omluvu jako obvykle odmítl, protože za svoje osobní názory se neomlouvám," dodal.

Podle Schwerzenberga může mít své prezident názory, neměl by je ale pronášet v zahraničí a vystupovat v příkrém rozporu se zahraniční politikou vlády. Novinářům řekl, že tím hrozí zostuzení státu ve světě.

Co vyvolala Zemanova slova na Ukrajině, přirovnal Schwarzenberg k situaci někdejšího Československa za mnichovské okupace a v roce 1968. „Tyto podobnosti jsou až příliš nápadné," uvedl s tím, že na místě bylo naopak zastat se evropské solidarity s Ukrajinou.

Témata:  Miloš Zeman Michaela Šojdrová Jaromír Štětina

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy