Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pole poražených: Do Sněmovny se nedostali Zelení, Realisté ani Svobodní

Strana zelených
Strana zelených
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Zelení se opět nedostali do Sněmovny. Podle výsledků sčítání hlasů ve sněmovních volbách se jejich zisk pohybuje pod hranicí 1,5 procenta, takže v takovém případě nebudou mít ani nárok na příspěvek od státu. Před branami Sněmovny zůstanou i Svobodní nebo zástupci Strany práv občanů.

Předseda Zelených Matěj Stropnický ještě v pátek vyjádřil přesvědčení, že se jeho strana přehoupne přes pět procent a do Sněmovny se dostane. Naposledy se to Zeleným podařilo pod vedením Martina Bursíka v roce 2006.

Volební zisk Svobodných se pohyboval nad 1,5 procenta, takže tato strana by měla nárok na příspěvek za odevzdané hlasy. Strana, která získá alespoň 1,5 procenta hlasů, dostane za každý hlas jednorázově 100 korun.

Do Sněmovny se nedostanou ani Realisté, jejichž výsledek se pohybuje kolem 0,7 procenta. Ještě letos v únoru soudili, že mohou dosáhnout až na dvacetiprocentní výsledek. Vstup do Sněmovny se nepodařil ani Straně práv občanů, jejíž zisk se pohybuje kolem 0,4 procenta. V roce 2013 získala jen 1,5 procenta hlasů. Do letošních voleb chtěla jít společně s hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, které ale spolupráci odmítlo.

U dna voličského zájmu se podle údajů Českého statistického úřadu pohybovaly subjekty, jako je Volte Pravý blok - www.cibulka.net, Občané 2011 - Spravedlnost pro lidi, Unie H.A.V.E.L., Česká národní fronta nebo strana Národ sobě.

Témata:  volby Strana zelených Strana svobodných občanů volby 2017 Realisté

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy