Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klaus mladší má nejvíce hlasů z ODS

Václav Klaus ml.
Václav Klaus ml.
Foto: www.porg.cz

Praha/Karlovy Vary - V Praze vyhrálo volby do Poslanecké sněmovny hnutí ANO s 20,34 procenta hlasů. Druzí skončili Piráti, pro které hlasovalo 17,59 procenta pražských voličů. Zajímavý výsledek se dostavil na západě Čech. Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) získala největší počet preferenčních hlasů v kraji, přesně 7000. Přeskočila tak i lídra krajské kandidátky ANO Dana Ťoka.

Na třetím místě v metropoli je ODS, hlasovalo pro ni 16,21 procenta voličů. Čtvrtou pozici obsadila TOP 09, získala 12,65 procenta hlasů, zatímco v ostatních krajích dosáhla maximálně kolem pěti procent. Pátá SPD má 5,81 procenta, šestá ČSSD 5,57 procenta a sedmá STAN dostala 5,06 procenta hlasů.

V Praze byla tradičně nejsilnější volební účast ze všech regionů. Svůj hlas přišlo odevzdat 67,12 procenta voličů, ve sněmovních volbách v říjnu 2013 to bylo 64,14 procenta.

K politikům, kteří v Praze získali významné množství preferenčních hlasů, patří například Václav Klaus mladší s více než 22.600 hlasy. "Pro mě osobně je to, na to, že jsem neměl žádný billboard, úspěch. Mám o parník nejvíce hlasů z ODS, takže děkuju voličům," řekl Klaus ČTK. Například předseda ODS Petr Fiala získal na Moravě přes 13.000 preferenčních hlasů.

Na celorepublikové úrovni ale ODS podle Klause nevyužila příležitost. "Vládla nejhorší vláda za posledních dvacet let. Poskočit o tři procenta nám moc nedává mandát ovlivňovat v této zemi politiku. V koaličním jednání nemáme sílu hájit hodnoty, které zastáváme, takže musíme do opozice. Osobně vylučuji, že bychom vyměnili svůj program za nějaká smradlavá křesla ve vládě," dodal.

Z posledního místa na kandidátce TOP 09 vyskočil v Praze na druhou pozici i 21letý Dominik Feri. S téměř 15.000 hlasy ho předstihl jen lídr Karel Schwarzenberg s více než 19.000 hlasy. "Je to především tou uvěřitelností. Že se ve 21 letech nestavím do pozice neohroženého experta, který má na všechno názor a od všeho má klíče, ale že si naopak uvědomuju to, že toho ve svých 21 letech vím velmi málo a že se budu muset učit," komentoval pro ČTK svůj úspěch Feri.

Do Sněmovny se zřejmě znovu dostane Marek Benda z ODS. Naopak současný ministr kultury Daniel Herman do lavic neusedne.

"Chtěla bych moc poděkovat všem lidem, kteří mi dali svůj hlas a vyjádřili mi tak svou podporu a důvěru. Těch 7000 kroužků jsou pro mne obrovský závazek. Je to pro mě důkaz, že moje práce má smysl, a budu se dál snažit, aby měla konkrétní výsledky," sdělila hejtmanka Vildumetzová v reakci na zisk preferenčních hlasů.

Již dříve ale Vildumetzová, která je kromě hejtmanky i předsedkyní Asociace krajů ČR, řekla, že je proti kumulaci vysokých funkcí. Nyní by si tak měla vybrat. "Já své sliby plním, stejně jako jsem splnila zásadní zlevnění používání naší nedostavěné dálnice. Vše nejprve proberu s rodinou a kolegy," odpověděla ČTK na dotaz, jakou funkci si nakonec vybere.

Témata:  Praha Václav Klaus ml. Dominik Feri

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy